Kastroly
Hrnce na pečení - malé, ale nezbytné hrnce do každé kuchyně
Co jsou to kastroly?
Kastroly jsou nízké hrnce, které lze obvykle používat na sporáku i v troubě. Jsou širší než vysoké a obvykle mají víko a dvě malá ucha. Často se jim říká nízký hrnec, kastrol, francouzská trouba nebo holandská trouba.
K čemu používáte kastrol ?
Hrnce na pečení jsou velmi univerzální a nesmí chybět v žádné kuchyni. Lze je použít pro:
- vaření polévek, dušených pokrmů, pečení v hrnci a omáček
- vaření pokrmů z jednoho hrnce v troubě
- ohřívání malých porcí jídla
- příprava jídla pro jednu nebo dvě osoby
Jaký kastrol vybrat?
Na Kulina vám nabízíme široký sortiment nízkých květináčů z různých materiálů, vyrobených spolehlivými značkami a určených pro různé styly interiérů. Pokud nevíte, jaký kastrol si vybrat, přečtěte si našeho průvodce nákupem hrnců zde a podívejte se na naše kastroly od WMFzwilling, Tefal nebo Smeg.
Náš tip: Pokud hledáte malé nízké hrnce, podívejte se na kolekci Mini od WMF, která obsahuje nízké hrnce vyrobené z vysoce kvalitního a vysoce odolného materiálu Cromargan® (nerezová ocel 18/10) a vybavené univerzálním dnem TransTherm® vhodným pro všechny typy sporáků. A vysoce lesklý povrch jistě dodá vaší kuchyni eleganci!
Jak se starat o květináče?
Víte, že většina lidí si za celý život koupí nový hrnec jen dvakrát nebo třikrát? Někdy máme tendenci kupovat auto častěji než hrnce! Proto se vyplatí investovat do kvalitních hrnců a těšit se z jejich funkčnosti po mnoho let a při každém vaření. A pokud investujete peníze do kvalitního nádobí, měli byste se také ujistit, že se o své hrnce řádně staráte. Jak se starat o květináče?
- před prvním použitím si vždy přečtěte pokyny výrobce a ujistěte se, že hrnce nevkládáte do myčky, pokud to není doporučeno,
- nepoužívejte kovové nádobí, které by mohlo poškrábat povrch hrnců, ale dřevěné nebo silikonové kuchyňské náčiní ,
- nenechávejte špinavé hrnce přes noc nebo je dlouho namáčejte (zejména hrnce z nerezové oceli),
- pokud se chcete zbavit skvrn na povrchu hrnců z nerezové oceli, vyčistěte je čisticím prostředkem na nerezovou ocel,
- nečistěte hrnce s keramickým povrchem ocelovou vlnou,
- ihned po použití vyčistěte železné hrnce a nepoužívejte mýdlo, protože kov je porézní a může absorbovat chuť chemikálií,
- vyhněte se teplotnímu šoku, nevkládejte horké hrnce do studené vody atd.,
- v litinovém nádobí nevařte kyselé potraviny (např. rajčata),
- neukládejte hrnce a pánve s povrchovou úpravou na sebe, protože by mohlo dojít k jejich poškrábání a odštípnutí. Zavěste je na háčky nebo je položte na bok.