Nože patří mezi základní vybavení domácnosti, bez kterého neuděláte doma prakticky žádné jídlo. Skvělou možností nákupu nožů je celá sada. Samozřejmě, že můžete zakoupit každý nůž samostatně, ale koupě celé sady má velké výhody. Jaké to jsou a jak vybrat správnou sadu nožů se podíváme v dnešním článku.
Proč koupit celou sadu nožů?
● Vše od jedné značky
Na nožích nemá smysl šetřit, proto si vybírejte ověřené značky s dobrými recenzemi. Velmi dobrými značkami jsou například Zwilling a Wüsthof. Tyto léty prověřené značky nabízí ty nejkvalitnější nože a s jejich výrobky rozhodně nešlápnete vedle.
Většina opravdu dobrých značek má pro svoje nože svoje ocílky a brousky. Díky tomu se vám budou nože snadněji udržovat a nebudete muset přemýšlet, jaké náčiní koupit na broušení a ostření. Jednoduše koupíte od stejné firmy.
● Více za méně
Ano, nože jsou poměrně finančně nákladná záležitost, ale nekupujete si je přeci na rok. Kvalitní nůž vydrží při správné údržbě dlouhé roky a není třeba je pravidelně obměňovat. Přesto lze ušetřit právě při nákupu celé sady nožů, kde obvykle cena za jeden nůž vychází příznivěji než u samostatné koupě.
● Sjednocený vzhled
Nože skladujeme buď v bloku, nebo na magnetické liště a tím je dáváme na odiv světu. Sladěná sada nožů se perfektně v kuchyni vyjímá a může být zajímavým doplňkem. K černé kuchyni se hodí sada s krémovými rukojeťmi a do tradičních kuchyní zapadne klasická dřevěná rukojeť. Samozřejmě vzhled nože není to hlavní kritérium, podle kterého se rozhodovat, ale vyberte si takové nože, jaké se vám líbí.
● Uskladnění v bloku
Velké množství sad nožů lze koupit přímo s blokem na uskladnění, což je obrovská výhoda. Blok je vyroben přesně pro danou sadu a nikde nezbývají prázdná místa a každý nůž přesně zapadne do svého otvoru. Plusem je i design, kdy se výrobci mnohdy snaží sladit vzhled nožů s blokem, což vypadá velmi dobře.
Jak vybrat sadu nožů
● Co vlastně doma vařím?
Na tuto otázku si odpovězte před zběsilou honbou po nabušené sadě obsahující velké množství nožů. Pokud zpracováváte pouze základní suroviny a netrávíte v kuchyni enormní množství času, tak vám stačí základní sada se třemi noži. Fajnšmekr využije i větší sadu se speciálními jednoúčelovými noži.
● Jednoúčelové nože vs. multitaskery
Tento bod úzce souvisí s prvním bodem. Pokud připravujete rybu jednou za rok a ještě si ji koupíte vykostěnou, tak nemá smysl investovat do filetovacího nože, pro který nemáte praktické využití. Naopak nůž šéfkuchaře je velmi variabilní a zvládnete s ním velkou spoustu činností. Profesionálové možná budou ohrnovat nos nad univerzálními noži, ale víceúčelový nůž se doma rozhodně neztratí.
● Kvantita nebo kvalita
Vždy se zaměřujte na kvalitu. Raději si kupte menší sadu nožů než velké množství levných kusů, které budete muset v jednom kuse ostřit, a přinesou vám jen spoustu starostí. Vždy zpozorněte, když někde narazíte na velkou sadu nožů za podezřele málo peněz. To obvykle neznačí vysokou kvalitu. Těmto výrobkům a marketovým trhákům se raději vyhněte.
Co obsahuje dobrá sada nožů
● Základní třídílná sada
Sada se třemi kusy nožů je základní, ale rozhodně si s ní vystačíte. Obsahuje nůž šéfkuchaře, loupací a nůž na maso.
Nůž šéfkuchaře je velmi univerzální delší nůž s tuhým ostřím, snadno s ním připravíte maso, zeleninu i ovoce. Lze s ním překrojit i celý meloun nebo dýni. Na zkosenou čepel lehce naberete právě nakrájené ingredience a přenesete je do hrnce.
Loupací nůž nebo nůž na zeleninu je kratší a pevný. Loupací nůž je navíc zahnutý. S tímto malinkým pomocníkem okrájíte zeleninu, vyloupete krevety nebo vyrobíte zeleninové dekorace. Ten rozhodně doma nesmí chybět na činnosti vyžadující preciznost.
Nůž na maso je až sedmnáct centimetrů dlouhý a velmi pevný. Spolehlivě s ním naporcujete maso na plátky a vykostíte třeba žebra. Nebojte se jej zapojit do odblaňování většího množství masa, práce s ním půjde od ruky.
Krásná 3dílná sada PRO od značky Zwilling obsahuje všechny výše zmíněné nože. Špičková kvalita provedení zaručuje dlouhou životnost a díky ergonomické rukojeti se s noži dobře pracuje. Jednoduchý design se hodí do kuchyní všech stylů.
● Vícedílná sada
Sady s více kusy obsahují kromě tří výše zmíněných nožů i specifičtější nože.
Nůž na chleba je perfektní pro nařezání čerstvého chleba s křupavou kůrkou. Vroubkované ostří projede kůrkou jako pilka a zároveň nepoškodí střídku. S normálním nožem je to prakticky nemožné.
Univerzální nůž je deset až patnáct centimetrů dlouhý. Použijete jej na maso i zeleninu. Oblíbí si jej ti, co se nekamarádí s dlouhými noži. Zpracujete s ním všechny základní suroviny. Jde o velmi všestranný nástroj.
Stylová sada Grand gourmet s pěti kusy nožů již poskytuje vysoký komfort při vaření. Zvládnete s ní zpracovat velké množství ingrediencí a surovin. Nadčasový design ocení všichni milovníci krásných a zároveň funkčních věcí.
● Co dalšího může sada obsahovat
Zejména profesionální sady obsahují velké množství nožů a dalších nástrojů. Vždy pečlivě zvažte, jestli jsou tyto pomocníci užitečné právě pro vás nebo jen budou zabírat místo.
Nůžky na maso využijete pro naporcování pečeného kuřete a v nouzi s nimi můžete přestřihnout i papír. Na drůbež obecně jsou velmi vítaným pomocníkem.
Sekáček je skvělý na přeseknutí silnějších kostí, protože vyšší hmotnost mu propůjčuje dostatek kinetické energie. Nasekáte s ním i bylinky, naporcujete maso a dokonce při troše šikovnosti zvládnete i krájet zeleninu.
Ocílku využijete pro obnovení ostrosti nože. Amatér s ní pravděpodobně nevybrousí hranu do tvaru písmene V, ale pro pravidelné ostření je skvělým pomocníkem.
Jak se starat o nože?
Nože patří do bloku nebo na magnetickou lištu, nikdy je nenechte pohozené v šuplíku nebo jen tak na lince. To samé platí i pro umývání, po použití nůž omyjte a nenechávejte jej mezi ostatním nádobím. Přestože některé značky doporučují mytí v myčce, tak skutečný milovník nožů by to nikdy neudělal.
Vždy krájejte na prkénku z plastu nebo dřeva. Mramorová pracovní deska nebo talíř ztupí ostří vašeho nože. Nůž pravidelně ostřete ocílkou, ideálně po každém použití. K vytvoření ostré hrany bude potřeba brousek nebo brusný kámen.