Kořeněné kuře s rýží a květákem

Dušené kuře

 

Dušené kuře na indický způsob je kořeněné jen jemně, takže bude chutnat i dětem. Zahřeje na těle i na duši. Vyzkoušejte recept kulinářského časopisu Apetit pro Kulinu.

Kořeněné kuře s rýží a květákem

příprava 30 minut + marinování
■ dušení 40 minut ■ pro 6 osob


Suroviny:

sůl a čerstvě mletý pepř
1 lžíce mleté kurkumy
1 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce římského kmínu
10 kuřecích dílů (horní stehna a paličky)
5 stroužků česneku, celých a oloupaných
1 citron, na kolečka 
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
2 hrnky rýže basmati
4 hrnky kuřecího vývaru 
1 lžíce koření garam masala
1/2 květáku, rozebraná na růžičky 
1 cibule, nakrájená na kolečka
hrst lístků hladkolisté petrželky nebo koriandru

Postup přípravy:

■ Smíchejte v misce sůl, pepř, kurkumu, papriku a římský kmín. Do větší mísy vložte kuře, česnek, plátky citronu a zasypte kořením. Promíchejte a nechte 2 hodiny marinovat. 

■ Ve velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a opečte na něm maso ze všech stran dozlatova, pak vyjměte a dejte stranou. Přidejte lžíci másla a opečte kolečka citronu, vyjměte a dejte stranou.  

■ Vsypte rýži, promíchejte a zalijte vývarem. Posypte kořením garam masala, přiveďte k varu. Naskládejte na rýži kuřecí maso a kolečka citronu. Ztlumte oheň, přiklopte a duste, dokud není kuře měkké a rýže hotová, před koncem dušení přidejte růžičky květáku. (Můžete dusit i v troubě vyhřáté na 160 °C.) 

■ Mezitím na další pánvi rozehřejte zbylou lžíci oleje, vsypte cibuli a na pomalém ohni ji zkaramelizujte. Cibulí zasypte jídlo, přiklopte a nechte pár minut odpočívat. Podávejte sypané lístky petrželky. 

Autor receptu: Časopis Apetit - napsáno s chutí

 

tmp

Připravováno v litinovém kastrolu Staub

Litina dokonale a rovnoměrně vede teplo, je nepřilnavá a vysoce odolná. To ji předurčuje především k pomalému pečení a dušení. Francouzská značka Staub spojuje tyto vlastnosti s krásnými smaltovanými povrchy a tvoří hrnce oblíbené michelinskými kuchaři.