V kuchyni není snad nic horšího než tupý nůž. Je zajímavé, jak taková zdánlivá hloupost může znepříjemnit celý proces vaření. Určitě budete mít z přípravy jídla větší potěšení, když nůž bude hezky plynule projíždět masem nebo zeleninou a vy na něj nebudete muset tlačit jako smyslů zbavení. Jak si zachovat perfektně ostré nože po celý rok vám poradíme v následujícím článku.
Proč se nože tupí?
Důvody, proč se nůž ztupí, můžou být dva, buď je nekvalitní, nebo si to můžeme sami. S nekvalitními noži toho moc nenaděláme a příště si hold budeme muset koupit lepší, ale naše chyby odstraníme poměrně snadno.
● Jak udržet nože ostré?
Nože patří do speciálních držáků nebo na magnetickou lištu, jen tak pohozené nože vedle ostatních příborů a náčiní se snadno otupí.
Po použití nůž ihned umyjte a uložte na jeho místo, nikdy je nenechávejte ve dřezu odmočit nebo jen tak ležet. Dokonce i na kvalitní nože působí kyselé šťávy z ovoce a zeleniny, které naleptávají jejich povrch.
Přestože výrobci uvádějí, že jsou jejich nože vhodné do myčky nádobí, tak profesionální kuchaři by to nikdy neudělali. Mycí prostředky jsou velmi agresivní a poškozují povrchovou úpravu nožů.
Žulové a mramorové desky jsou sice krásné, ale nožům rozhodně nesvědčí. Krájejte jen na dřevěných nebo plastových prkénkách. Možná se vám někdy nechce prkénko vytahovat a třeba zeleninu si chcete nakrájet přímo na talířku, ale i tímto poškozujete svoje náčiní.
● Jak poznat kvalitní nůž
Rozhodně se nenechte zlákat výhodnou nabídkou někde v supermarketu, kde získáte nůž za nasbírané věrnostní body. Opravdu kvalitní nože jsou precizně vyráběné a od toho se odvíjí i jejich cena. Podezřele nízké ceny nevěstí obvykle vysokou kvalitu.
Na první pohled si na noži všímejte, zda na něm nejsou viditelné spáry nebo švy, z hygienických důvodů je to nepřípustné. Čepel musí být lesklá, není to kvůli estetice, ale funkčnosti.
Orientovat se samozřejmě můžete podle jednotlivých značek na trhu. Rozhodně nešlápnete vedle, pokud si vyberete nůž od firmy Zwilling. Tato německá firma je proslulá kvalitním zpracováním a její výrobky používají profesionálové i amatéři.
Kdy nůž nabrousit?
Jednoduchá otázka, na kterou však není jednoznačná odpověď. Každý kuchař brousí nůž podle svých potřeb. Profesionálové ostří nůž po každém použití a při delším krájení i během pracovního procesu. Vaříte-li pravidelně, tak věnujte nožům údržbu jednou týdně nebo alespoň jednou za měsíc. Pokud jste sváteční kuchaři a nůž berete do ruky opravdu sporadicky, tak stačí brousit jednou za půl roku. Za předpokladu, že máte nože dobře uskladněné.
Broušení a ostření
Řada lidí nijak nerozlišuje broušení a ostření nožů. Přičemž broušení je vytvoření ostré hrany do tvaru písmene V. Ostření je naopak jen průběžná činnost, kdy je hrana nože správně zbroušena a jen ji udržujeme ostrou.
● Brusný kámen
Brusné kameny seženete od pár set do několika tisíc korun, vše se odvíjí od kvality. Brusné kameny jsou označeny čísly určující jejich hrubost, čím je číslo menší, tím je kámen zrnitější.
● Kameny 80-220 jsou určeny na hrubé broušení, tvarování čepele a odstranění záhybů u velmi tupých nožů
● Hrubost 800-2000 je na běžné pravidelné broušení
● Jemné kameny 3000-8000 jsou určeny pro dolešťování a uhlazování čepele
Čím máte jemnější kámen, tím ostřejší nůž budete mít. Většina čepelí se brousí pod úhlem patnáct stupňů. Kámen před broušením namočte a jednou nebo oběma rukama po kameni přejíždějte. Směr není důležitý, každý si najde svůj vlastní způsob. Broušení je snadné a není třeba na nůž příliš tlačit.
Z naší nabídky brusných kamenů si vyberete kámen přesně podle svých představ. Najdete zde kameny s jednou hrubostí nebo oboustranné, které mají na každé straně jinak ostrý povrch.
● Brousek
K obnovení ostrosti slouží i brousek, se kterým se pracuje o něco snadněji než s kamenem. Brouskem navíc snadno nabrousíte i velmi tupé nože. Brousky lze koupit s jedním nebo více kotouči na vyměnění.
Na našem e-shopu najdete široký výběr brousků pro různé typy nožů. Jsou mezi nimi i brousky vícestupňové nebo dokonce cestovní. Vybírejte dle svých preferencí a požadavků.
● Ocílka
Ocílka není primárně určena k broušení nožů, používá se pro obnovení ostrosti. Zkušený kuchař zvládne ocílkou vytvořit hranu ve tvaru V, ale pro amatéra je to prakticky nemožné.
Tipy na závěr
Pokud máte opravdu tupý nůž, tak můžete využít služeb nožíře, ten vám vytvoří ostrou hranu, kterou jen budete pravidelně udržovat.
Použití brousku je jednoduché, ale nedosáhnete kvality brusného kamene s jemnou zrnitostí, ale broušení chce trošku cviku. Byla by škoda si nešikovným zacházením zničit ostří nových kvalitních nožů, proto se naučte ty správné pohyby na nějakém starším.