Pánev je základem každé kuchyni. Správná údržba nám zajistí nejen pěkný vzhled, ale může významně prodloužit životnost nádobí. Na trhu je spousta pánví z různých materiálů, které mají odlišnou údržbu. Pojďme se podívat na nejčastější materiály a jak o ně pečovat.
Nesmrtelná ocelová pánev
Ocelová pánev může na někoho působit jako retro, ale nenechte se zmást. Při správném zacházení je ocel téměř nesmrtelná. Pokud uvažujete o nové pánvi, tak ocele určitě zvažte. Má vynikající vlastnosti pro vaření, je robustní a pravidelným používáním se zlepšují její vlastnosti.
Špičkové ocelové pánve na náš trh dodávají například firmy De Buyer a Fissler, jejich kvalita je nekompromisní a díky nadčasovému vzhledu se hodí do všech kuchyní.
● Co s novou pánví?
Před prvním použitím ocelovou pánev vypalte. Potřebovat budete jedlý kuchyňský olej, nalijte na pánev asi centimetrovou vrstvu a zahřívejte. Až olej začne kouřit, tak s pánví otáčejte, aby se všude promastila. Nakonec pánev setřete papírovou utěrkou.
Stejnou službu vám prokáže i sůl. Nasypte do pánve kilo až dvě soli, podle velikosti pánve. Zapněte na vysoký stupeň a nechte půl hodiny zahřívat, ze soli se musí kouřit. Nakonec sůl vysypte a vytřete utěrkou.
● Pravidelná údržba
Ocel se udržuje poměrně snadno. Stačí obyčejná houbička a prostředek na nádobí. Rozhodně se vyhněte abrazivním pískům, drátěnkám a hlavně myčce. Nikdy nenechávejte pánev odmočit, protože by mohla korodovat. Připáleniny vypalte olejem, který je bez problému odstraní.
● Aby dlouho vydržela
Ocel se rozhodně nekamarádí s vodou, takže nikdy nenechávejte pánev po omytí uschnout. Vždy ji udržujte perfektně suchou a čistou. Povrch udržujte jedlým olejem a čas od času ji můžete znovu vypálit. Ocel pravidelným použitím ztmavne, ale to není na škodu. Naopak je to znak skvěle zajeté a používané pánve.
Bezúdržbová nerezová ocel
Z nerezové oceli se vyrábí velká spousta nádobí, je vhodná pro profi kuchaře i pro začátečníky, kteří ocení její nízkou cenu. Velmi dobře se s ní manipuluje, protože je lehká. Odolá i pádům či poškrábání. Nerezové pánve můžete koupit v klasickém provedení nebo jako pánev na soté či velmi atraktivní nerezovou servírovací pánev.
● Čištění bez velkého přemýšlení
Nádobí z nerezové oceli je opravdu nenáročné. Vystačíte si s houbičkou, prostředkem na nádobí a strčit je můžete i do myčky. Nerezu voda neublíží a bez obav lze spáleniny odmočit. Pokud spěcháte a nechce se vám nádobí utírat, tak se nerezovým pánvím nic nestane.
● Udržte lesklý povrch
Krásný povrch nerezového nádobí pravidelným používáním matní a ztrácí svůj lesk. Můžete ho obnovit jedlou sodou. Namíchejte si hustou pastu ze sody a trošky vody a houbičkou krouživými pohyby jemně drhněte vnější okraje nádobí.
● Nepřilnavý povrch
Nerez samozřejmě není nepřilnavá. Vajíčka nebo maso bez tuku na ní rozhodně nepřipravíte. Nicméně vypálením povrchu olejem se povrch potáhne tenkým filmem, který má určité nepřilnavé schopnosti. Efekt samozřejmě není tak dokonalý jako u nepřilnavé pánve, ale určitě si tím ulehčíte drhnutí připálenin.
Nezdolná titanová pánev
Titan je poměrně žhavou novinkou na trhu s pánvemi, kterému nevadí téměř nic. Bez problémů zvládá změny teplot i nešetrné zacházení. Můžete s ním dopékat v troubě a nepoškodí ho ani pád na zem. Kvalitní titanové pánve koupíte od německých firem WOLL a ZWILLING. Obě firmy vyrábí špičkové nádobí pro všechny nadšence i profíky v krásném designu, který rozhodně zaujme na první pohled.
● Skromný tvrďák
Pokud hledáte opravdu nepřilnavou a odolnou pánev, tak je to určitě ta titanová. Nemusíte si lámat hlavu a zdržovat se dlouhou údržbou. Houbička a prostředek na nádobí je vše, co potřebujete. Nevadí mu odmáčení ani drhnutí připálenin.
Většina titanových pánví si rozumí i s myčkou nádobí, raději si tuto informaci ověřte u konkrétního výrobku. Titan je tmavý a při mytí v myčce může pouštět trochu šedé barvy, to však není na závadu. Nic však nezkazíte šetrnějším programem nebo ekologickým prostředkem do myčky bez chloru.
Náročná měděná kráska
Měděná pánev je naprostý vrchol mezi materiály. Díky vodivosti je odezva na teplotu velmi rychlá, což je v profesionální gastronomii požadovaná vlastnost. S mědí dosáhnete až o čtyřicet procent nižší spotřeby, a to nemluvíme o krásném vzhledu. Pánve od značek Eva Solo, De Buyer a Mauviel jsou uměleckými skvosty, které budete chtít vystavit.
● Vnitřní povrch nádobí
Měď je velmi reaktivní kov a nesmí přijít do styku s potravinami, vnitřní plochy jsou nejčastěji nerezové a udržují se stejně jako klasické nerezové nádobí. S vnitřní plochou pánve nebudete mít speciální práci a postačí klasická houbička a mycí prostředek.
● Měděný povrch
Údržba měděného vnějšího pláště je už o poznání náročnější. Měď je potřeba pravidelně leštit jinak zmatní, lze koupit přímo leštidla na měděné nádobí. Mytí v myčce nenávratně poškodí povrch a zůstanou na něm šmouhy. Hned po umytí nádobí utřete, zasychající kapky vody také zkazí lesklý vzhled.
Choulostivý hliník s nepřilnavým povrchem
Pánve s hliníkovým tělem a různými nepřilnavými povrchovými úpravami, včetně teflonu, jsou náchylné k poškrábání. Zejména u teflonu si hlídejte, aby se povrch nepoškodil. Jinak jsou tyto nepřilnavé pánve skvělé k vaření bez tuku a jsou synonymem pro zdravé vaření. Jejich vzhled je variabilní a na výběr máte širokou škálu nepřilnavých pánví od těch klasických, servírovacích, na soté nebo dokonce na palačinky.
● Pozor na kov
Nepřilnavé pánve se velice snadno poškodí kovovými předměty a jejich povrch už neplní svoji funkci. Při koupi nepřilnavé pánve do košíku rovnou přidejte dřevěné, plastové nebo silikonové náčiní, díky kterému vydrží pánev déle.
● Běžná údržba
Nic nezkazíte hadříkem, houbičkou a prostředkem na nádobí. Připáleniny nechte klidně půl dne odmočit a poté je šetrně odstraňte. Připečené kusy jídla rozhodně neodstraňujte vypalováním jako u nerezu a oceli. Některé pánve jdou dát do myčky, ale vždy se informujte u výrobce.
Všeobecná doporučení
Pokud si koupíte opravdu dobrou pánev, tak o ni pečujte s láskou a ona vám to vrátí v podobě perfektního jídla. Nejste-li si jistí ohledně myčky nádobí, tak si přečtěte návod od výrobce, aby nedošlo k poškození povrchu. Díky správné údržbě můžete prodloužit životnost svého nádobí a to vám bude dlouho sloužit.