Grilovací pánve Staub
Grilovací pánve - výkonný nástroj v kuchyni
Grilovací pánev - co je dobrá grilovací pánev?
Grilovací pánve jsou podobné standardním pánvím, ale jejich dno je jiné a na povrchu dna jsou grilovací čáry. Vyvýšené hřbety (obvykle 0,5-1,5 cm vysoké) vytvářejí na pokrmech charakteristické stopy po zuhelnatění a dodávají pokrmům barvu a strukturu (podívejte se na naše nejprodávanější grilovací pánve zde).
Hřebeny však slouží nejen k tomu, aby steak nebo zelenina dobře vypadaly, ale také k tomu, aby z nich odkapával olej a šťáva, což zajistí, že jídlo bude skutečně grilované, a ne dušené, a usnadní zbavení se přebytečného tuku.
Grilovací pánve jsou obvykle poměrně těžké (zejména litinové nebo hliníkové) a často mají čtvercový tvar, který nabízí větší varnou plochu než standardní pánev na smažení , takže můžete současně připravovat zeleninu a steak!
Který materiál je nejlepší pro grilovací pánev?
Grilovací pánve jsou obvykle vyrobeny z litiny, takže jsou poměrně těžké, ale tento materiál dokáže udržet teplo při vysokých teplotách, což je pro grilování zásadní. Před prvním použitím nezapomeňte železnou pánev okořenit, a pokud si chcete přečíst více o různých materiálech používaných na pánve, přečtěte si našeho kompletního průvodce pánvemi zde.
Jak používat grilovací pánev?
Používání grilovací pánev se trochu liší od používání běžné pánev na smažení a je třeba dodržovat některá pravidla:
- před použitím vždy nezapomeňte grilovací pánev namazat olejem. Zabráníte tak přichycení pokrmů a zajistíte dokonalé stopy po spálení. Nepoužívejte však příliš mnoho oleje. K marinování masa použijte štětec na pečivo a předtím, než začnete maso marinovat, párkrát ho pohlaďte po vyvýšených hřbetech. Když krájíte potraviny (nejlépe na relativně tenké plátky), naolejujte je také štětcem
- před vložením pokrmu na pánev se ujistěte, že jste pánev předehřáli alespoň na pět minut
- k otáčení potravin nebo jejich obracení použijte kuchyňské kleště ale první minutu s jídlem nehýbejte. To vám pomůže vytvořit charakteristické stopy po grilování
- pokud chcete vaření urychlit nebo zvýraznit kouřovou/uhelnou chuť, použijte odpovídající lis nebo pokličku.
Jak vyčistit grilovací pánev?
Po vychladnutí grilovací pánevdůkladně opláchněte horkou vodou a očistěte ji namočeným hadříkem, přičemž se zaměřte na drážky. Po dokončení osušte pánev utěrka.
Pokud používáte litinovou grilovací pánev , můžete ji po každém použití okořenit. Za tímto účelem potřete pánev papírovou utěrkou lehce rostlinným olejem, umístěte ji na prostřední rošt trouby a nastavte ji na 190 °C. Pánev nechte 1 hodinu péct, vypněte troubu a nechte pánev vychladnout.
grilovací pánevz kvalitního materiálu může být skvělým pomocníkem v každé kuchyni, a proto vám na Kulina nabízíme grilovací pánevspolehlivých značek. Čtvercové litinové grilovací pánve s odpovídajícím lisem od firmy Woll, hliníkové nebo nerezové grilovací pánve od firmy Woll WMF a jedinečné ocelové grilovací pánve s rustikálním designem odkazujícím na ručně kované pánve od firmy de Buyer.