Praktický průvodce pro každého milovníka dobrého šálku čaje
Patříte mezi milovníky čaje, kteří se rádi uvelebí s dobrou knihou a horkým šálkem oblíbeného nápoje? Vychutnáváte si svou "čajovou chvilku" a příprava čaje je vaším soukromým, posvátným rituálem? Nebo hledáte dárek pro opravdového znalce čaje? Přečtěte si našeho průvodce přípravou a podáváním čaje. Podívejte se, jak si uvařit dokonalý šálek čaje a jak ho připravit jako čajový expert. Vyberte si z široké nabídky rychlovarných konvic od známých značek, stylových šálků a hrnků, designových konviček a praktických čajových sítek. Užijte si svůj čajový rituál a/nebo překvapte své hosty aromatickým zážitkem díky praktickému a krásnému čajovému příslušenství z Kuliny.
Co najdete v tomto průvodci?
1/ Jak uvařit vodu. Není to tak jednoduché!
2/ Druhy čaje a jeho výběr
3/ Jak vybrat ideální konvici
4/ Krása přípravy čaje a jak si ji vychutnat
5/ Čaj pro jednoho. Jak připravit dokonalý šálek čaje jen pro vás?
6/ Šálek nebo hrnek? Toť otázka!
7/ Umění podávání čaje
8/ Jak udržet váš čaj déle horký
9/ Čaj s sebou na cestu
10/ Čajové vychytávky pro ty, kteří svůj šálek čaje neberou příliš vážně
1/ Jak uvařit vodu na čaj
Jaká je správná teplota vody pro váš oblíbený druh čaje? Jaká konvice je pro vaše potřeby nejlepší?
Zapnete konvici a uvaříte vodu. Co je na tom těžkého? Jakkoli se to zdá jednoduché, pokud jste čajový gurmán, má příprava čaje svá pravidla.
Zaprvé - vařte jen tolik vody, kolik potřebujete. Nejde jen o úsporu energie a peněz. Aby čaj získal co nejlepší chuť, musí být voda okysličená. A obsah kyslíku se snižuje, pokud se voda vaří vícekrát. Voda, která se vaří opakovaně, může také absorbovat různé pachutě z okolního vzduchu.
Jakou vodu pro přípravu čaje použít?
Voda jako voda? Omyl. Konvici plňte vždy studenou vodou. Voda přímo z kohoutku sice splní účel, ale úplně jiný zážitek z čaje budete mít, pokud použijete vodu filtrovanou. Rozdíly jsou nepatrné a pocítíte je pouze tehdy, když budete pít jemný čaj, bez cukru, bez citrónu a bez mléka. Lepší voda zaručí, že dobrý čaj bude chutnat ještě lépe. Špatná voda může naopak způsobit, že i velmi kvalitní čaj bude chutnat kysele. Voda pro váš čaj by měla mít neutrální pH a měla by být čerstvě převařená. V ideálním případě by to měla být... čerstvá voda z horského potoka, ale pojďme se držet při zemi, a pokud nemáte horský potok přímo za okny, postačí filtrovaná voda z kohoutku.
Jakou teplotu by měla mít voda na čaj?
Ideální teplota pro spaření konkrétního druhu čaje je pro výslednou chuť důležitá. Teplota vody pro černý čaj by měla být 90 až 98°C a pro zelený čaj kolem 80°C. Pro bílý čaj je to 70 až 90°C, pro oolong asi 90°C a rooibos potřebuje 100°C.
Tyto teploty si nemusíte pamatovat, stačí si přečíst návod na obalu, ale jak poznáme, zda je teplota vody správná? Jedním ze způsobů je vodu přivést k varu, a pak počkat... Pokud chcete, aby voda vychladla na 90°C, počkejte 2 minuty, pokud chcete zelený čaj louhovat při teplotě kolem 80°C, počkejte 4 minuty. Ale kdo má čas čekat, že?
Nejjednodušší způsob, jak uvařit vodu na přesně správnou teplotu, je koupit si konvici s regulací teploty (tyto typy konvic nabízejí například značky Smeg nebo KitchenAid). Je na vás, abyste se rozhodli, zda ji potřebujete, nebo ne. Pokud pijete hlavně černý čaj, pravděpodobně ji nepotřebujete. Možnost nastavení teploty určitě uvítáte, pokud pijete zelené nebo bílé čaje, bylinkové nálevy nebo máte malé děti, pro které připravujete lahvičky s mlékem.
Při výběru konvice do vaší kuchyně se musíte rozhodnout, jaký objem je pro vás a vaši rodinu nejvhodnější, jaký styl se bude do vaší kuchyně nejlépe hodit a jaký materiál preferujete.
2/ Druhy čaje a jeho výběr. Poznejte světoznámé čajové směsi!
Jaké jsou hlavní druhy čaje a kdy je pít?
Hlavní druhy čaje jsou: černý čaj, zelený čaj, bílý čaj a čaj Oolong. Černý čaj je samozřejmě nejrozšířenější, ale zelený čaj si v poslední době získává stále větší oblibu. Kdy si čaj dát? Čaj má blahodárné účinky na tělo i mysl, řiďte se jeho potřebami.
Pokud máte ráno nebo po jídle nižší hladinu energie a chcete ji zvýšit, popíjejte 15 až 20 minut po jídle čaj. Čaj neobsahuje pouze kofein, ale má také pozitivní vliv na trávicí systém. Pokud se tedy potřebujete uklidnit nebo máte problémy se spánkem, neměli byste pít čaj odpoledne a večer. Místo toho byste si měli dát heřmánkový nebo jiný druh bylinkového čaje.
Množství kofeinu v čaji samozřejmě závisí také na druhu čaje a na tom, jak dlouho ho louhujete. Například čaj English breakfast má více kofeinu než Earl Grey, což je dáno druhem použitých čajových lístků. A pokud jde o čajové lístky...
Je sypaný čaj lepší než čajové sáčky?
Rozhodně ano! Čajové sáčky a sypaný čaj jsou jako fast food a fine dining. Čajové sáčky ve většině případů obsahují čajový prach, zatímco sypaný čaj se vyrábí z celých lístků. Z malých kousků čaje, jako je prach a drť (na krabičce můžete číst dust a fannings), se snadněji odpařují esenciální oleje, které jsou zodpovědné za chuť a aroma čaje. Pokud si tedy chcete vychutnat skutečnou chuť čaje, je vždy lepší louhovat celé lístky.
Nižší kvalita čaje připraveného z čajových sáčků vyplývá také ze skutečnosti, že nálev je omezen velikostí čajového sáčku. I když vložíte celý listový čaj do malého čajového sáčku, nebude mít možnost uvolnit své aroma a výrobci čaje již mnoho desetiletí přizpůsobují čaj (jeho strukturu) velikosti čajového sáčku, což je chyba, protože pokud vložíte kvalitní sypaný čaj do většího čajového sáčku - např. ve tvaru pyramidy, získáte mnohem lepší chuť. Pokud tedy stále preferujete o něco praktičtější čaj v sáčcích, volte čaje v pyramidách nebo prostorných sáčcích.
Samozřejmě můžete čaj přizpůsobit nejen denní době, ale také ročnímu období nebo počasí. Dopřejte si ledový čaj, když je venku horko, nebo zimní, kořeněný čaj v zimním a vánočním období.
Kulina tip
Pokud hledáte příjemnou směs z kvalitních čajových lístků, podívejte se na naši nabídku sypaných černých, zelených, bílých a ovocných čajů - VYBERTE SI SYPANÝ ČAJ.
Pokud hledáte skvělou chuť, ale bez nutnosti absolvovat celý proces louhování sypaného čaje, vyberte si čaj v pyramidových sáčcích - VYBERTE SI ČAJ V PYRAMIDOVÝCH SÁČCÍCH.
3/ Výběr ideální konvičky na čaj
Pokud jste znalec čaje nebo si chcete připravit sypaný čaj jako v čajovně, poohlédněte se po tradiční čajové konvičce. Z podávání čaje se tak stane krásný rituál. Čajové konvice jsou obvykle už vybaveny sítky na čaj, a tak můžete louhovat čaj přímo v konvici a podávat jej v ní rovnou na stůl. Konvici vybírejte tak, aby její velikost odpovídala objemu, který běžně vypijete a stylu vašeho interiéru.
Vybírat můžete z keramických, porcelánových, kameninových, litinových nebo skleněných konvic různých tvarů a barev. Čínské konvičky jsou považovány za nejtradičnější a obvykle se používají při japonských a anglických čajových rituálech. Některé konvice mají víčka tvarovaná tak, aby mohla sloužit jako podšálky pro sítka. Některé lze postavit i na plotnu, aby čaj vydržel déle horký, a některé se dodávají i s odpovídajícím ohřívačem nebo poklopem na udržení teploty čaje.
Nezapomeňte konvičku před vařením čaje ohřát trochou horké vody, abyste předešli teplotnímu šoku. Čaj nelouhujte příliš dlouho. Optimální doba louhování je 3-4 minuty, ale u různých druhů a směsí se může lišit, proto si vždy přečtěte doporučení na obalu čaje. Pokud čaj louhujete příliš dlouho, uvolní se do šálku větší množství tříslovin, díky čemuž může čaj zhořknout. Platí to zejména pro černý čaj.
4/ Krása procesu louhování čaje a jak si ho vychutnat
Pozorovat, jak nálev čaje vteřinu po vteřině zlátne, tmavne a nabírá na intenzitě, je velmi uklidňující a uvolňující zážitek. Právě pro něj jsou oblíbené skleněné konvice na čaj. Ať už cvičíte mindfulness (vychutnání přítomného okamžiku) nebo prostě jen milujete pohled na to, jak váš čaj uvolňuje své aroma, konvičky z průhledného skla, vám umožní vychutnat si rituál čaje i na pohled. Ideální jsou samozřejmě na tzv. kvetoucí čaje, které se z čajového "poupěte" rozvíjí v "květinu" a nabízejí skutečnou podívanou.
Jednou ze značek, která se specializuje na skleněné konvičky, je Viva Scandinavia. Tato značka zaměřená na čaj, která byla založena v Dánsku v roce 2010, nabízí krásně navržené čajové příslušenství pro všechny milovníky čaje. Jejím posláním je inspirovat svět k relaxaci, zpomalení a dokonalém zážitku z čaje při každém šálku.
5/ Čaj pro jednoho. Jak připravit dokonalý šálek čaje jen pro vás?
Někdy nepotřebujete celou velkorysou konvici horkého čaje. Někdy se jen chcete zachumlat pod deku s hrnkem dobrého čaje. Jen tak, o samotě. Musíte se vzdát rituálu uvaření dokonalého šálku čaje jen proto, že jste tu jen vy, kdo ho bude slavit?! Samozřejmě že ne.
Můžete namítnout, že přece jen stačí zalít čaj konvicí do jednoho hrníčku, ale pokud si chcete vychutnat sypaný čaj, budete potřebovat ještě něco navíc.
V Kulině máme tři dokonalá řešení čaje pro jednoho!
- Malá (max. 500 ml) konvička pro jednu osobu - odborníci na čaj vlastně tvrdí, že je to jediný správný způsob přípravy čaje, takže se nebojte, že byste vypadali snobsky. Takhle by to přece dělala každá královna, ne?! :-)
- Čajové sítko - sítko, které lze použít buď s hrnkem, nebo s šálkem (v závislosti na jeho velikosti a tvaru), je jednoduchým a velmi praktickým řešenímy sypaného čaje. Vybírat můžete z čajových sítek vyrobených z nerezové oceli nebo silikonu, s jednoduchým nebo překvapivým tvarem a designem.
- Hrnek s infuzérem - hrnek, jehož součástí je i tzv. spařovač, je dalším řešením pro velké milovníky čaje. Tyto druhy hrnků jsou také vybaveny víčky, která pomáhají při louhování, ale která mohou sloužit také jako podšálky pro sítko, když je čaj hotový. Stejně jako čajové konvičky lze i hrnky se sítkem používat nejen na čaj, ale také na bylinné nálevy.
6/ Šálek nebo hrnek? Toť otázka!
Jakmile je čaj uvařený, můžete ho servírovat a zde přichází další otázka - máte zvolit šálek nebo hrnek? Ačkoli čajoví snobové by se na keramický hrnek ani nepodívali, je to zcela na vás. Je to váš čaj a můžete si ho přece dát, jak chcete. Pokud ale chcete čaj podávat při zvláštních příležitostech, můžete si pořídit pěknou sadu elegantních moderních nebo klasických šálků.
Šálky a podšálky
Šálky se vyrábějí v různých tvarech a velikostech (v závislosti na zemi a výrobci), ale lze říci, že standardní šálek má objem přibližně 160 ml - 250 ml. Když mluvíme o klasických šálcích, obvykle si představíme šálek ve tvaru misky s úzkým dnem a širším vrškem, ale moderní značky nabízejí různé tvary, které uspokojí potřeby a vkus všech zákazníků - ať už jste příznivci minimalismu, tradičního japonského čajového rituálu nebo skandinávského stylu. Šálky se obvykle dodávají s podšálky, které chrání desky stolu a dodávají odpolednímu čaji eleganci.
Hrnky
Hrnky jsou na druhou stranu možná méně elegantní, ale oproti standardním šálkům mají své výhody:
- jsou k dispozici v různých velikostech a tvarech, které snadno vyhoví vašim osobním preferencím a dokonale padnou do ruky
- můžete mít sadu hrnků ve stejné barvě nebo zvolit různé barvy pro každého člena rodiny a vytvořit tak veselé, moderní prostírání
- hrnky jsou méně formální a můžete je používat po celou dobu
- hrnky jsou mnohem univerzálnější - můžete je použít na čaj, kávu, vodu, kakao, horkou čokoládu, svařené víno a mnoho dalších nápojů
- hrnky jsou často stohovatelné a ve skříňkách zabírají méně místa než šálky s podšálky
- hrnky jsou často zdobeny sezónními motivy, moderními potisky nebo ikonickými postavičkami, jako jsou například Mumínci, takže je můžete přinést jako dárek téměř pro každou příležitost
- a v neposlední řadě... Hrnků není v kuchyni nikdy dost, že?!
7/ Umění podávání čaje. Jaké čajové příslušenství potřebujete, abyste mohli servírovat čaj jako králové!
Čaj je tedy připraven. Udělali jste si ho do čajové konvice, máte pěkné šálky nebo stylový hrnek. Co ještě potřebujete?
Další nezbytnou výbavou při servírování čaje je konvička na mléko a cukřenka - pokud možno v sadě. Kapka mléka je potřeba např. ke zmírnění síly čaje typu English Breakfast a konvičku na mléko využijete i při servírování kávy. Cukřenky i smetánky jsou k dispozici také v moderních verzích - z nerezové oceli, čirého skla nebo z rustikálně vyhlížející kameniny.
A co byste dělali s cukrem nebo mlékem, kdybyste neměli čajovou lžičku? Mimochodem... Věděli jste, že čaj byste měli míchat tam a zpět a nikdy ne krouživým pohybem? Přesně tak, pravděpodobně to celý život děláte špatně. ;-)
Tip od královny
"Ze šálku popíjejte, nikdy nesrkejte a proboha, nikdy nenechávejte lžičku v hrnku!"
8/ Udržujte svůj čaj déle horký - termosky
Termosky udrží čaj horký po celé hodiny díky svým izolačním vlastnostem, dvojitým stěnám a chytrým uzávěrům. Oblíbí si je také všichni, kdo pracují z domova, protože vám umožní vychutnávat si čaj celé hodiny, aniž byste museli neustále chodit do kuchyně. Není překvapením, že značky specializující se na vakuové konvice pocházejí většinou ze Skandinávie. Jejich designéři vědí, jak důležité je mít vedle sebe neustále šálek horkého čaje, a také vědí, jak vytvořit design, který vašemu interiéru dodá faktor "hygge".
Jaká je nejlepší teplota pro pití čaje?
Odborníci na čaj říkají, že klíčem k nejlepší chuti nápoje je nechat ho 6 minut odstát, než čaj skutečně vypijete. Proč právě 6 minut a ne například 10? Když necháte čaj nějakou dobu odpočívat (stejně jako necháte odpočívat steak, než ho nakrájíte), necháte ho vychladnout na 60°, což je zřejmě optimální teplota, při které se chuť rozvine. Pokud však necháte čaj například deset minut, promeškáte tento okamžik, a když teplota klesne pod 45°, nebude chutnat tak, jak by měl. Proto je důležité nenechat čaj příliš vychladnout.
9/ Čaj s sebou na cestu
Pokud jste opravdoví milovníci čaje, rádi si vezmete svůj oblíbený nápoj, i když vyrážíte na cesty nebo jen do práce. Zvlášť když je podzimní nebo zimní ráno a vy jste uvízli v dopravní zácpě, přijde horký nápoj vhod. Stylový termohrnek je doplňkem, který si můžete vzít kamkoli na cesty, ať už jedete do práce, na piknik nebo na horskou túru.
Podle čeho vybírat termohrnek?
- ujistěte se, že dobře těsní. Nechcete přece, aby se vám čaj nebo káva rozlila po věcech, které máte v tašce nebo batohu, že ne?
- zajímejte se, jaké má izolační vlastnosti - je vyroben z nerezové oceli nebo má dvojité stěny? Jak dlouho udrží váš čaj horký a studenou vodu chladnou
- zamyslete se, jaký typ otevírání pro vás bude nejlepší. Dáváte přednost odšroubování, nebo jen zacvaknutí? Možnost ovládat hrnek jednou rukou se může hodit, pokud jedete v autě nebo při chůzi
- berte do úvahy, jakým budete hrnek přenášet. Budete ho držet v ruce, mít ho v tašce, nebo ho možná raději připevníte k batohu pomocí praktického poutka?
- v neposlední řadě vybírejte hrnek podle stylu, např. má barvu, která se hodí k vaší bundě nebo tašce. Ano, je to důležité, protože kvalitní termohrnek vám bude dělat pravděpodobně společnost několik let!
10/ Čajové pomůcky pro ty, kteří svůj šálek čaje neberou zase až tak vážně!
Pokud se rádi obklopujete hravými vychytávkami nebo hledáte malý dárek pro milovníka čaje, jistě vás potěší široký výběr pomůcek a příslušenství k čaji. Najdete mezi nimi vtipná a stylová čajová sítka, ohřívače, krabičky na skladování čaje nebo přesýpací hodiny, díky kterým si odměříte louhování čaje "na zrníčko přesně". Tyto pomůcky pro přípravu čaje budou také skvělým dárkem, zejména pokud je sladíte s některou z prémiových čajových směsí z naší nabídky.