Věděli jste, že správná délka kuchařského nože má zásadní vliv nejen na efektivitu vaší práce v kuchyni, ale i na bezpečnost při krájení? Jenže jak se v délkách nožů zorientovat? Možná to není tak složité, jak by se mohlo zdát. Ukážeme vám jednoduchý způsob, jak vybrat ideální nůž právě pro vás, a přidáme i několik užitečných tipů, které vám výběr usnadní.
%20kopie.jpg)
Jaká délka kuchařského nože je nejlepší?
Na první pohled se může zdát, že nabídka kuchařských nožů je nekonečná a orientace v ní složitá. Ve skutečnosti jsou však tři skupiny kuchařských nožů, přičemž každá má své specifické výhody, a tudíž je vhodná pro jiný typ uživatele či úkonu:
Krátké kuchařské nože
- okolo 16 cm -
Krátké kuchařské nože jsou perfektní volbou pro ty, kteří mají drobné ruce nebo preferují větší kontrolu při práci. Díky své velikosti jsou ideální na jemné úkony, jako je krájení bylinek, ovoce, zeleniny nebo loupání. Jsou vhodné pro ty, kdo preferují snadno ovladatelný nůž.
Střední kuchařské nože
- okolo 20 cm -
Pokud váháte, jaký nůž si pořídit, s délkou kolem 20 cm nikdy neuděláte chybu. Jde totiž o univerzální kuchařský nůž, který je základní součástí všech sad nožů. Je totiž dostatečně dlouhý na krájení větších kusů masa nebo zeleniny a zároveň je dobře ovladatelný. Tato délka je ideální volbou pro kuchaře, kteří hledají všestranného pomocníka na každodenní vaření.
Dlouhé kuchařské nože
- okolo 26 cm -
Dlouhé kuchařské nože jsou skvělou volbou pro ty, kteří potřebují pracovat s většími kusy potravin, jako je meloun, dýně, nebo při porcování masa. Vyžadují trochu více zručnosti a síly, a proto jsou vhodnější spíše pro ty, kteří mají větší ruce a preferují větší dosah i sílu při krájení.
Nejoblíbenější kuchařské nože dle hodnocení našich zákazníků


- Ergonomická rukojeť: Jednoduše řečeno, nůž vám musí sednout do ruky. Snadno se tedy může stát, že pokud vás v domácnosti vaří více, každý bude potřebovat vlastní kuchařský nůž. Lidé s menšími dlaněmi totiž uvítají subtilnější nože, zatímco do mohutné ruky lépe padne nůž robustní.
- Účel použití: Zvažte, jaké pokrmy připravujete nejčastěji. Pokud vaříte různorodě, ale nechcete mít v kuchyni arzenál nožů, univerzální délka okolo 20 cm pro vás bude ideální. Jestliže se specializujete na určitý typ jídla, zvolte délku podle konkrétních surovin.
- Materiál a kvalita: Investice do nože z kvalitní oceli se určitě vyplatí. Dobře nabroušená čepel vydrží totiž dlouho ostrá a práce s ní bude pohodlná.
- Vyvážení: Správně vyvážený nůž poznáte tak, že pod místo, kde se potkává čepel s rukojetí položíte prst a nůž se nepřevažuje ani na jednu stranu. Jedině s takovým nožem se vám bude pohodlně pracovat.
Spolehlivé kuchařské nože

Nůž pro něj a pro ni?
Že jedna velikost sedí všem, to v kuchyni opravdu neplatí. Kuchařský nůž vám jednoduše musí dobře padnout do ruky. Standardní kuchařské sady obsahují kuchařský nůž o délce 20 cm. Pokud ale máte 160 cm a drobné ruce, pravděpodobně se vám s ním nebude pracovat dobře. Možná tak zjistíte, že doma potřebujete nože dva – jeden pro ni a druhý pro něj. A nebudou to vyhozené peníze, protože s dobře zvoleným nožem je každé vaření radost!

V první řadě je kuchařský nůž univerzálním pomocníkem, který nesmí chybět ve výbavě žádné kuchyně. Dá se s ním dělat totiž takřka cokoli. Nejčastěji se však používá k:
- Porcování masa: Ať už jde o drůbež, hovězí nebo ryby, kuchařský nůž je dostatečně robustní a ostrý, tudíž zvládne všechno.
- Krájení zeleniny a ovoce: Díky široké čepeli a ostré hraně zvládne rychlé a přesné krájení všech druhů zeleniny, od cibule až po tvrdé kořenové plodiny.
- Sekání bylinek: Široká čepel umožňuje jednoduché a efektivní sekání.

Pokud se poohlížíte po jiném nástroji, který nabízí podobné vlastnosti, ale lehce odlišný design, bude vynikající volbou nůž santoku. Má téměř rovné ostří, což téměř eliminuje neúplné řezy.
- Přednosti: Je skvělý na krájení zeleniny, ryb nebo sekání bylin, a to díky širší a super ostré čepeli. Ta navíc na sobě mívá drobné výbrusy (tzv. grantony), které brání surovinám, aby na ní ulpívaly.
- Omezení: Jeho čepel je zpravidla kratší a navíc bývá vyrobena z velmi tvrdé oceli, která sice umožňuje extrémní ostrost, je však křehčí, a tudíž není vhodná pro porcování tuhých potravin, jako jsou například dýně, melouny nebo kosti.
Nejlepší santoku nože dle hodnocení našich zákazníků

Nejlepší značky kuchařských nožů
Pokud hledáte kvalitní kuchařský nůž, který splní všechna vaše očekávání, zaměřte se na tyto osvědčené značky:- Wüsthof: Německá značka s tradicí od roku 1814, která se specializuje na nože s perfektním vyvážením a ostrostí.
- Zwilling: Další německý výrobce, jež nabízí širokou škálu kuchařských nožů vhodných jak pro profesionály, tak pro domácí kuchaře.
- Güde Solingen: Rodinná firma z proslulého nožířského města Solingen. Nože této značky se vyznačují ruční výrobou a tradičním zpracováním.