- Čepel: je vyrobena z kvalitní oceli, která zajišťuje odolnost vůči opotřebení a korozi.
- Ostrost: precizně nabroušená čepel, která si svou ostrost dokáže udržet dlouhodobě.
- Rukojeť: má ergonomický tvar, který zaručuje bezpečnost a pohodlí i při dlouhodobém krájení. Obvykle je vyrobena z kvalitních materiálů, nejčastěji ze dřeva nebo také z kovu či kompozitu.
- Vyvážení: Dokonale vyvážená čepel a rukojeť zaručuje snadnou manipulaci a také kontrolu nad nástrojem.
Kvalitní nože v kuchyni se vážně vyplatí. Vydrží totiž déle ostré a krájení s nimi je mnohem pohodlnější. Poradíme vám, do kterých nožů investovat a kde naopak můžete ušetřit.
Kvalitní sady nožů
Proč se investice do kvalitního nože vyplatí?
Nože jsou základním nástrojem v každé kuchyni, jejich kvalita tudíž zásadně ovlivňuje efektivitu a radost z vaření. Investice do kvalitních nožů se sice na první pohled může zdát vysoká, z dlouhodobého hlediska však znamená nejen lepší zážitek z přípravy jídla, ale také finanční úsporu. Kvalitní nože mají totiž celou řadu výhod:
Dlouhá životnost
Kvalitní nože jsou vyrobeny z prvotřídních materiálů, které zaručují vysokou odolnost proti opotřebení, korozi a poškození. Jejich precizní zpracování navíc zajišťuje, že nože vydrží mnoho let (při správném zacházení a základní údržbě) stejně ostré.
Efektivita
Ostrý nůž zásadně usnadňuje a urychluje práci v kuchyni. Jednoduše platí, že řezání s ním je snadnější, přesnější a v neposlední řadě i zábavnější. Promyšlený ergonomický design kvalitních nástrojů se navíc postará o to, aby skvěle padly do ruky.
Bezpečnost
Práce s ostrým nožem je mnohem bezpečnější, než s tím tupým. Ostrý nůž totiž nemá tendenci sklouzávat po površích surovin a pro řezání stačí vyvinout mnohem menší sílu. Díky své stabilitě a správnému vyvážení navíc kvalitní nože poskytují lepší kontrolu nad krájením.
Komfort
Za vznikem kvalitního nože stojí promyšlený a otestovaný vývoj, který zaručuje, že čepel i rukojeť jsou navrženy tak, aby nůž zajistil pohodlí i při dlouhodobých či náročných úkonech. To ocení zejména profesionální kuchaři, ale práci to usnadní i těm domácím.
Údržba
Kvalitní nože vyžadují mnohem méně časté broušení. Materiály použité při jejich výrobě, jako je damašková nebo uhlíková ocel, jsou totiž vysoce odolné proti opotřebení a zároveň vyžadují méně péče a opatrnosti, než třeba nerez či keramika. Z dlouhodobého hlediska je tedy investice do kvalitních nožů efektivní, neboť není nutné vynakládat finanční prostředky za časté profesionální broušení a také není třeba nástroje často obměňovat.
Design
V neposlední řadě kvalitní nože vynikají výjimečným designem, který přináší do kuchyně eleganci a zvyšuje radost z přípravy pokrmů.
Které značky nožů patří mezi ty nejkvalitnější?
Bestsellery mezi noži Wüsthof
Další renomovanou německou značkou ze Solingenu je Zwilling. Ta je proslulá tím, že pro výrobu nožů používá speciální směsi různých druhů ocelí, což zajišťuje jednak optimální pevnost nástrojů, a tudíž i ostrost, ale také vysokou odolnost proti korozi. Samozřejmostí jsou pak pohodlné rukojeti, jež zajišťují bezpečné a pohodlné používání.
Bestsellery mezi noži Zwilling
Miyabi je japonská značka, která v sobě kombinuje tradiční japonské řemeslné umění s moderními technologiemi. Nože Miyabi jsou vyráběny z damaškové oceli, což jim dodává nejen výjimečnou ostrost a vysokou odolnost, ale také krásný vzhled. Japonské nože jsou ideální pro precizní řezání.
Bestsellery mezi noži Miyabi
Kde šetřit a kde ne
Nože, na kterých se dá ušetřit:
Okrajovací a loupací: Obvykle se v kuchyni používají méně často, takže není nutné investovat do nejdražších modelů.
Nože na pečivo: krájení pečiva nůž příliš neopotřebovává, i běžně kvalitní nástroj tedy zůstane dlouho ve své původní kondici a poskytne přesně tu službu, kterou od něj očekáváte.
Nože, na kterých nešetřete:
Kuchařský nůž: je klíčový nástroj, který berete při přípravě jídla do ruky nejčastěji. Pokud byste měli mít v kuchyni jen jeden kvalitní nůž, pak by to měl být právě tento.
Nůž na sushi (kiritsuke, yanagiba apod.): při přípravě sushi je ostrost nože naprosto zásadní a bez dokonale nabroušeného nástroje se nelze obejít.