1. Čištění
- Nůž vždy myjte ručně. Vysoké teploty a rozpouštědla používaná při mytí v myčce urychlují jeho opotřebení.
- K mytí používejte jemný saponát a měkkou houbičku, hrubá houbička a agresivní prostředek by mohly narušit povrch čepele i rukojeti.
- Po umytí nůž ihned důkladně osušte, předejdete tak korozi.
2. Broušení
- Při každodenním používání je vhodné nůž ostřit alespoň 1x za dva týdny. Pokud nůž používáte jen výjimečně, pak můžete brousit méně často. Jednou za rok a také vždy, když ostří vykazuje deformace či poškození, je třeba nůž svěřit do rukou profesionálů.
- Pro ostření používejte jen kvalitní brousky či vodní kameny - ty jsou pro santoku nože ideální.
- Pro zaručení optimální ostrosti, dodržujte při broušení úhel 15-20 stupňů.