Pánev na oheň není jen kvalitní a odolné nádobí, které vám vydrží dlouhé roky, ale je to také vstupenka do klubu pravých outdoorových gurmánů. Máme pro vás pár důležitých doporučení a výstižných tipů, které vám pomohou k výběru spolehlivého náčiní pro vaše venkovní aktivity.
Čím se pánve na oheň odlišují od těch běžných
Nejlepší pánve na oheň dle hodnocení zákazníků
Náš tip
Přečtěte si také
Tajemství dlouhověkosti litinových pánví
Litinová pánev je sice odolná a prakticky nezničitelná, ale aby vám sloužila dlouhá léta, potřebuje trochu péče a lásky...
Pánve na oheň: druhy a využití
Litinové pánve na oheň
- Skvěle udržují teplotu a jsou tak odolné, že vám při správné péči vydrží celý život.
- Můžete v nich nejen smažit, ale také péct či dusit a samozřejmě i rovnou servírovat.
- S každým použitím se na nich vytváří přirozeně nepřilnavá vrstva.
- Nemyjí se, po každém použití se pouze vytírají papírovou utěrkou a také vyžadují speciální péči v podobě pravidelného olejování.
- Bývají těžké.
Ocelové pánve na oheň
- Jsou o něco lehčí než pánve litinové, a tudíž se s nimi lépe manipuluje.
- Rychle zahřejí a také pak rychle vychladnou, jsou tedy ideální pro svižnou přípravu nenáročných pokrmů.
- Pokud je před jejich prvním použitím správně vypálíte, vytvoří se na nich přirozeně nepřilnavý povrch.
- Mají sklon ke korozi, vyžadují proto důsledné čištění a následné ošetřování olejem.
- Obvykle jsou cenově dostupnější než pánve litinové.
Nerezové pánve na oheň
- Jsou odolné jak vůči vysokým teplotám, tak vůči korozi.
- Snadno se čistí a nevyžadují žádnou speciální péči.
- Jsou lehké a cenově dostupné.
- Pro vaření je potřeba používat více tuku, aby se pokrm nepřipálil.
- Neakumulují tak dobře teplo jako pánve litinové. To znamená, že teplota v pánvi může být méně stabilní a pokud není dostatečně rozpálená, jídlo se často připálí.
- Při extrémních teplotách může dojít k jejich deformaci.
Pánve na oheň s nožičkami
- Vzhledem připomínají spíše kotlíky, ale důstojně plní i funkce pánví.
- Díky nožičkám jsou stabilní, což snižuje riziko převrácení jejich obsahu do ohně.
- Zpravidla jsou opatřeny rukojetí, jež usnadňuje přenášení a také poklicí, která pomáhá uchovat pokrm déle teplý.
- Bývají těžší než pánve bez nožiček.
- Patří k dražším pánvím na oheň.
Které pánve na oheň nepatří
- Pánve s nepřilnavým povrchem - ať už se jedná o titan, keramiku či jakýkoli jiný nepřilnavý materiál, tyto povrchy nejsou určeny pro vaření ve vysokých teplotách a už vůbec ne pro kontakt s přímým ohněm.
- Pánve s plastovými nebo dřevěnými prvky - ty by se mohly na ohni vznítit nebo roztavit.
- Pánve s tenkými stěnami - tenké stěny se mohou vlivem vysokých teplot snadno zdeformovat.
5 vlastností, na které se zaměřit při výběru pánve na oheň
- Materiál - zvažte, jaké pokrmy budete nejčastěji vařit a podle toho zvolte vhodný materiál.
- Velikost - odvíjí se od počtu osob, pro které budete nejčastěji vařit. Nezapomeňte, že čím menší pánev, tím bude lehčí.
- Typ - grilovací pánve na oheň jsou skvělé pro přípravu mas a ryb, zkrátka pro grilování. Wok na oheň nebo další hluboké pánve jsou vynikající pro vaření objemných pokrmů, gulášů apod.
- Rukojeť - pamatujte na to, že i rukojeť musí být z materiálu, který odolá přímému ohni.
- Využití - pokud plánujete nosit svou pánev na outdoorové túry, zaměřte se na co nejmenší velikost a nejnižší hmotnost. Jestliže budete vařit jen doma na zahradě, pak pro vás tyto faktory nemusí hrát významnou roli.
Pánve na oheň
Tipy pro vaření:
Nikdy nedávejte studenou pánev na rozpálený oheň. Mohla by prasknout. Bezpečnější bude její postupné zahřívání.
Vzhledem k materiálu pánve můžete a nemusíte použít pro vaření tuk. Pravdou ale je, že kromě nepřilnavosti dodává pokrmům i chuť.
Po každém použití pánev nechte vychladnout a očistěte. Jestliže to materiál vyžaduje, tak i potřete olejem.
O bezpečnosti vaření v přírodě vás jistě mnohokrát poučili rodiče, ale pro jistotu se k nim připojujeme a doporučujeme vždy zvolit vhodné místo pro rozdělání ohně a dokud stále hoří, tak od něj neodcházet.