Pánve na oheň: rady a tipy pro výběr

panev na ohen

Pánev na oheň není jen kvalitní a odolné nádobí, které vám vydrží dlouhé roky, ale je to také vstupenka do klubu pravých outdoorových gurmánů. Máme pro vás pár důležitých doporučení a výstižných tipů, které vám pomohou k výběru spolehlivého náčiní pro vaše venkovní aktivity.

Čím se pánve na oheň odlišují od těch běžných

Pánve na oheň jsou speciálně vyvinuty tak, aby dokázaly odolat vysokým teplotám a také přímému kontaktu s ohněm. Proto se zpravidla vyrábějí z litiny či oceli, tedy z materiálů, jež jsou rezistentní a současně dobře akumulují teplo, čímž zajišťují rovnoměrné propečení potravin.

Pánve na oheň


Nejlepší pánve na oheň dle hodnocení zákazníků

Náš tip
Přečtěte si také
->
litinová pánev na oheň
Tajemství dlouhověkosti litinových pánví
Litinová pánev je sice odolná a prakticky nezničitelná, ale aby vám sloužila dlouhá léta, potřebuje trochu péče a lásky...

Pánve na oheň: druhy a využití

litinova panev na ohen

Litinové pánve na oheň 

  • Skvěle udržují teplotu a jsou tak odolné, že vám při správné péči vydrží celý život.
  • Můžete v nich nejen smažit, ale také péct či dusit a samozřejmě i rovnou servírovat.
  • S každým použitím se na nich vytváří přirozeně nepřilnavá vrstva.
  • Nemyjí se, po každém použití se pouze vytírají papírovou utěrkou a také vyžadují speciální péči v podobě pravidelného olejování.
  • Bývají těžké.
ocelova panev na ohen

Ocelové pánve na oheň

  • Jsou o něco lehčí než pánve litinové, a tudíž se s nimi lépe manipuluje.
  • Rychle zahřejí a také pak rychle vychladnou, jsou tedy ideální pro svižnou přípravu nenáročných pokrmů.
  • Pokud je před jejich prvním použitím správně vypálíte, vytvoří se na nich přirozeně nepřilnavý povrch.
  • Mají sklon ke korozi, vyžadují proto důsledné čištění a následné ošetřování olejem.
  • Obvykle jsou cenově dostupnější než pánve litinové.
nerezova panev na ohen

Nerezové pánve na oheň

  • Jsou odolné jak vůči vysokým teplotám, tak vůči korozi.
  • Snadno se čistí a nevyžadují žádnou speciální péči.
  • Jsou lehké a cenově dostupné.
  • Pro vaření je potřeba používat více tuku, aby se pokrm nepřipálil.
  • Neakumulují tak dobře teplo jako pánve litinové. To znamená, že teplota v pánvi může být méně stabilní a pokud není dostatečně rozpálená, jídlo se často připálí.
  • Při extrémních teplotách může dojít k jejich deformaci.
panev na ohen s nozickama

Pánve na oheň s nožičkami

  • Vzhledem připomínají spíše kotlíky, ale důstojně plní i funkce pánví.
  • Díky nožičkám jsou stabilní, což snižuje riziko převrácení jejich obsahu do ohně.
  • Zpravidla jsou opatřeny rukojetí, jež usnadňuje přenášení a také poklicí, která pomáhá uchovat pokrm déle teplý.
  • Bývají těžší než pánve bez nožiček.
  • Patří k dražším pánvím na oheň.
kotlik na ohen

Které pánve na oheň nepatří

  • Pánve s nepřilnavým povrchem - ať už se jedná o titan, keramiku či jakýkoli jiný nepřilnavý materiál, tyto povrchy nejsou určeny pro vaření ve vysokých teplotách a už vůbec ne pro kontakt s přímým ohněm.
  • Pánve s plastovými nebo dřevěnými prvky - ty by se mohly na ohni vznítit nebo roztavit.
  • Pánve s tenkými stěnami - tenké stěny se mohou vlivem vysokých teplot snadno zdeformovat.
panev na ohen
5 vlastností, na které se zaměřit při výběru pánve na oheň
  • Materiál - zvažte, jaké pokrmy budete nejčastěji vařit a podle toho zvolte vhodný materiál. 
  • Velikost - odvíjí se od počtu osob, pro které budete nejčastěji vařit. Nezapomeňte, že čím menší pánev, tím bude lehčí.
  • Typ - grilovací pánve na oheň jsou skvělé pro přípravu mas a ryb, zkrátka pro grilování. Wok na oheň nebo další hluboké pánve jsou vynikající pro vaření objemných pokrmů, gulášů apod.
  • Rukojeť - pamatujte na to, že i rukojeť musí být z materiálu, který odolá přímému ohni.
  • Využití - pokud plánujete nosit svou pánev na outdoorové túry, zaměřte se na co nejmenší velikost a nejnižší hmotnost. Jestliže budete vařit jen doma na zahradě, pak pro vás tyto faktory nemusí hrát významnou roli.
panvicka na ohen
Pánve na oheň
Tipy pro vaření:

Nikdy nedávejte studenou pánev na rozpálený oheň. Mohla by prasknout. Bezpečnější bude její postupné zahřívání.

Vzhledem k materiálu pánve můžete a nemusíte použít pro vaření tuk. Pravdou ale je, že kromě nepřilnavosti dodává pokrmům i chuť.

Po každém použití pánev nechte vychladnout a očistěte. Jestliže to materiál vyžaduje, tak i potřete olejem.

O bezpečnosti vaření v přírodě vás jistě mnohokrát poučili rodiče, ale pro jistotu se k nim připojujeme a doporučujeme vždy zvolit vhodné místo pro rozdělání ohně a dokud stále hoří, tak od něj neodcházet.

kotlik na ohen
Top pánve na oheň
Pánve na oheň Petromax jsou legendární litinové pánve přímo vyvinuté pro vaření na otevřeném ohni. Jejich robustní konstrukce a schopnost rovnoměrně rozvádět i udržovat teplo z nich činí oblíbený nástroj pro outdoorové nadšence a gurmány v jednom. Díky svému masivnímu provedení litinová pánev Petromax opravdu hodně vydrží a podle všech amatérských i profesionálních kuchařů, kteří tuto ikonu venkovního vaření vlastní, z ní všechny pokrmy i mnohem lépe chutnají.

Pánve na oheň Petromax
FAQ
Nejčastěji se ptáte
Jaký materiál pánve na oheň je nejlepší?
Odolné materiály vůči vysokým teplotám jsou litina, ocel nebo nerez. Nevhodné jsou nepřilnavé pánve.
Jak vybrat správnou velikost pánve na oheň?
Velikost pánve závisí na tom, pro kolik osob budete vařit a jaké pokrmy plánujete připravovat. Obecně platí, že:
  • Pro 1-2 osoby: Stačí pánev o průměru 20-25 cm.
  • Pro 3-4 osoby: Vhodná je pánev o průměru 25-30 cm.
  • Pro větší skupinu: Zvolte pánev o průměru 30 cm a více.
Můžu pod pánev na oheň použít jakékoli topivo?
Nejčastěji se používá dřevo, dřevěné uhlí nebo brikety. Některé pánve mohou být vhodné i pro plynové hořáky, je vždy ale důležité řídit se pokyny výrobce.
Jaká je nejlepší pánev na vaření steaků na ohni?
Pro vaření steaků je ideální těžká litinová pánev, která dokáže udržet vysokou teplotu a maso dozlatova opéct.
Jak se starat o litinovou pánev na oheň?
Po každém použití pánev očistěte papírovou utěrkou nebo houbičkou a vodou. Nenechávejte v ní zbytky jídla. Po vyčištění pánev potřete tenkou vrstvou oleje a zahřívejte, dokud se z ní nezačne kouřit. Tím se na ní znovu vytvoří ochranná vrstva.