Jak na výběr nejlepší grilovací pánve?

Představte si tu vůni grilovaného masa, šťavnaté zeleniny nebo dokonale propečené ryby, které si můžete vychutnat pohodlně u vás doma v jakoukoli roční dobu. Jste připraveni odhalit tajemství, jak proměnit obyčejné večeře v nezapomenutelné gastronomické zážitky? Ponořte se společně s námi do světa grilování a poznejte všechny důvody, proč je kvalitní grilovací pánev, známá také jako steaková pánev, neocenitelným pomocníkem každého kuchaře.

Grilujte jako šéfkuchaři

Grilujte jako šéfkuchaři v pohodlí své kuchyně!

Grilování není jen o letních večerech strávených na zahradě, ale může být kouzelnou součástí vaší každodenní kuchyně.Grilovací pánve přináší chuť a atmosféru venkovního grilování do pohodlí vašeho domova. Nejenže dodají vašim pokrmům nezaměnitelnou grilovanou podobu, ale stanou se i elegantním a praktickým doplňkem vaší kuchyně.

5 dobrých důvodů, proč si pořídit grilovací pánev

  • Grilovací pánev umožňuje připravit zdravé a chutné pokrmy s typickými grilovanými znaky bez potřeby velkého grilu.
  • Skvěle se hodí pro přípravu masa, zeleniny, ryb nebo dokonce ovoce, a to s minimálním použitím oleje.
  • Typické žebrování dna pánve zachytává přebytečný tuk a šťávu, které je pak snadné slít, a nedochází tak k dušení pokrmů.
  • Když už investujete do kvalitního masa, se speciální grilovací pánví jste k dokonalému steaku o další mílový krok blíž.
  • V neposlední řadě je grilování na pánvi rychlejší, přesnější a méně pracné než grilování na otevřeném ohni.

Co zvážit ještě dříve, než začnete hledat tu nejlepší grilovací pánev

Při výběru grilovací pánve je důležité zvážit několik faktorů, které ovlivňují, zda vám zvolený kousek bude dělat jen radost.


Na co koukat:

  • Materiál, ze kterého je pánev vyrobena: Vždy vybírejte z kvalitních a osvědčených materiálů, ať už s ohledem na jejich specifické vlastnosti, zdravotní nezávadnost či potřebnou údržbu.
  • Nepřilnavost povrchu: Velice příjemnou vlastností je nepřilnavý povrch pánve, na který se vám pokrmy nebudou při obracení přichytávat a který zaručí i snadnější čištění.
  • Typ sporáku ve vaší kuchyni: Hledáte grilovací pánev na indukci, nebo vaříte na plynové či elektrické desce? Chystáte se používat pánev i v troubě nebo na klasickém grilu? Ujistěte se, že tyto požadavky vámi vybraná pánev splňuje.
  • Tvar pánve: Hranaté pánve jsou vhodné především ke grilování masa a ryb a obecně k přípravě pokrmů, které není zapotřebí míchat.
  • Velikost pánve: Pro jednu či dvě osoby si vystačíte i s menší pánví, pro více hladových se ale nebojte sáhnout po některém z rozměrnějších modelů.

Materiál v hlavní roli: Na jakém budou steaky syčet blahem?


Ocelové grilovací pánve

Ocelové grilovací pánve

Ocel se vyznačuje skvělou odolností a stálostí. V kuchyni ji oceníte díky její schopnosti dobře vést teplo a její přirozenou nepřilnavost, která se navíc bude zvyšovat s každým použitím. Hned na začátku je ale nutné ocelovou grilovací pánev nejprve řádně vypálit.

Ocelové grilovací pánve

Výhody a nevýhody
ocelových pánví na grilování
Výhody
  • Rychlé zahřívání
  • Dobrá tepelná vodivost
  • Přirozená, s časem se zvyšující nepřilnavost
  • Vysoká odolnost
  • Rozumí si i s indukcí!
Nevýhody
  • Vyžaduje pravidelnou údržbu
  • Při nesprávné péči může ocelová pánev rezivět

Grilovací pánve z litiny

Litinová grilovací pánev zaručí perfektní vedení tepla, což je zejména pro grilování masa naprosto klíčové. Vězte, že tahle pánev bude těžká a masivní a vydrží vám při správném zacházení třeba celý život.

Litinovou grilovací pánev se nemusíte bát strčit do trouby, na gril nebo otevřený oheň, fungovat bude také na všech typech sporáků včetně indukce. Jen s mytím v myčce tu nepochodíte, hrozilo by zhoršení její nepřilnavosti.

Vybrat litinovou pánev

Grilovací pánve z litiny

Výhody a nevýhody
litinových grilovacích pánví
Výhody
  • Rovnoměrné rozložení a udržení tepla při vaření snižuje spotřebu energie
  • Bezkonkurenční životnost
  • Univerzálnost - vařte na plynu, indukci, grilu nebo třeba kamnech, dopékejte v troubě. Litinovou pánev jen tak něco nerozhodí.
  • Grilování na litinové pánvi je šetrné a zachovává živiny
Nevýhody
  • Horší manipulace kvůli hmotnosti
  • Nedoporučuje se mýt v myčce

Titanové pánve na grilování

Titanové pánve na grilování

Titan je pevný a lehký materiál a titanová grilovací pánev vás ohromí dokonalou nepřilnavostí a povrchem, na kterém byste s trochou nadsázky mohli dříví štípat. Tak daleko ale zacházet nemusíme - stačí, že na titanovém povrchu můžete pracovat s kovovými nástroji a pánev můžete bez obav mýt v myčce nádobí , nebo, je-li třeba, vydrbat hrubým kartáčem, aniž byste riskovali poškrábání.


Vybrat titanovou pánev

Výhody a nevýhody
grilovacích pánví
z titanu
Výhody
  • Lehké
  • Dokonale nepřilnavé
  • Odolnost vůči poškrábání
  • Snadná údržba a čištění
Nevýhody
  • Titanové grilovací pánve mohou mít oproti jiným materiálům vyšší cenovku
  • Oproti oceli a litině má titan o něco horší tepelnou vodivost

Hliníkové grilovací pánve

Hliníkové pánve na grilování mají tu výhodu, že se s nimi díky jejich váze snadno manipuluje. Zároveň se rychle zahřejí na požadovanou teplotu a teplo také dobře vedou. Sám o sobě je hliníkový povrch nevhodný pro kontakt s potravinami, čemuž ale zabraňuje často nepřilnavá vrstva, kterou je pánev potažena. Než se ale s nadšením pustíte do nákupu, sluší se uvést i nevýhody. Těmi jsou nepochybně kratší životnost, ne tak dobrá trvanlivost a tvarová stálost a v neposlední řadě i riziko poškození svrchní nepřilnavé vrstvy. V Kulině proto doporučujeme vybírat (nejen) hliníkové pánve od prověřených, kvalitních značek.

Vybrat hliníkovou pánev

Hliníkové grilovací pánve

Výhody a nevýhody
hliníkových
grilovacích pánví
Výhody
  • Lehké a dobře “ovladatelné”
  • Rychle se zahřívají na požadovanou teplotu a dobře vedou teplo
  • Jsou cenově dostupnější než modely z jiných materiálů
Nevýhody
  • Hliník se může snadno deformovat
  • Náchylnost k poškrábání svrchní nepřilnavé vrstvy
tmp

Jakub Černý, vedoucí nákupu v Kulina

Kvalitní grilovací pánev může znamenat rozdíl mezi obyčejným jídlem a opravdovým kulinářským zážitkem. Pokud jste nadšenci do grilovaných pokrmů a chcete si je vychutnat i při nepřízni počasí a v pohodlí domova nebo se vám jen nechce rozpalovat zahradní gril, koupě pánve na grilování nebudete litovat. Jestliže chcete kousek, který splní vaše očekávání a možná je i předčí svým univerzálním využitím, sáhněte po odolné litině nebo oceli, pro dokonalou nepřilnavost a snadné čištění pořiďte pánev z titanu.

Nejlepší grilovací pánve podle hodnocení zákazníků


Jaké vlastnosti hledat u grilovacích pánví?

Nepřilnavost a dobrá tepelná vodivost


Nepřilnavost a dobrá tepelná vodivost pro rychlé zatáhnutí a zachování vitamínů

Pánev by měla mít kvalitní nepřilnavý povrch pro snadnou přípravu pokrmů a čištění. Zvláště ve chvíli, kdy připravujete steaky, opravdu nechcete, aby právě povrch pánve zajistil, že se z výstavního kusu masa stane nevzhledné spálené cosi připomínající starou podrážku.


Kompatibilita s varnou deskou, troubou i myčkou

Aby byla použitelná, pánev musí být kompatibilní s typem vařiče, který máte doma. To platí zejména v případě, že vaříte na indukční desce. Pro tu volte vždy pánve i hrnce s feromagnetickým dnem. Pokud je pro vás ruční mytí nádobí nepředstavitelnou trýzní, pak se ujistěte, že vámi vybraný model grilovací pánve je vzhledem k použitým materiálům vhodný také do myčky nádobí.


Velikost a tvar grilovací pánve

Velikost by měla odpovídat vašim potřebám – menší pro jednotlivce nebo páry, větší pro rodiny. Tvar pánve pak volte podle vašich preferencí - hranatá pánev je vhodná na opékání masa a ryb a obecně všech pokrmů, které není nutné příliš míchat. U kulaté pánve pak oceníte zejména pohodlnější a efektivnější míchání ingrediencí.

Velikost a tvar grilovací pánve


Grilujete na indukci? Vybírejte pánev chytře!

Tohle sice výše zaznělo už několikrát, ale jestli bychom jedno pravidlo nechali tesat do kamene, bylo by to právě to o indukci: pro indukční vaření je potřeba pánev s feromagnetickým dnem, aby správně reagovala s indukční deskou. Proto se u každého modelu přesvědčte, že tento požadavek splňuje, jinak si s indukcí moc nezavaříte.

Grilovací pánve na indukci

Náš tip
Přečtěte si také
->
Image
Steak na pánvi: Krok za krokem
Chcete dosáhnout dokonalosti v přípravě steaku na pánvi? Přečtěte si našeho kompletního průvodce!

Doplňte svůj steakový zážitek kvalitními noži

Dokonalý steak si zaslouží nejen perfektní grilovací pánev, ale i kvalitní nástroje pro servírování. Aby byl zážitek z každého sousta ještě lepší, přidejte k vaší grilovací výbavě prémiové steakové nože, které jsou ideálním doplňkem pro snadné krájení i těch nejšťavnatějších steaků. Podívejte se na naši nabídku doporučených steakových nožů

FAQ
Otázky ke grilovacím pánvím
K čemu slouží žebrování?
Žebrování na pánvi vytváří charakteristické grilované stopy na pokrmech a pomáhá odvádět přebytečný tuk a šťávu, čímž zajistí, že se maso či zelenina nebudou dusit ve vlastní šťávě.
Nestačí mi univerzální pánev namísto grilovací?
I když univerzální pánve jsou skvělé pro všeobecné použití, grilovací pánve jsou speciálně navrženy pro simulaci grilování a mají unikátní vlastnosti, jako je například výše zmíněné žebrování. To zajistí perfektní výsledek bez rizika, že se steak nebo grilovaná zelenina “udusí” ve vlastní šťávě.
Jak vybrat grilovací pánev na steak?
Pro steak hledejte pánev z materiálu s vysokou tepelnou vodivostí a schopností dobře udržet teplo, jako je třeba litina nebo ocel, aby se maso správně zatáhlo a rovnoměrně propeklo přesně podle vašich preferencí.
Můžu použít grilovací pánev na ohni?
Některé grilovací pánve jsou vhodné pro použití na otevřeném ohni, ale vždy je nutné toto předem zkontrolovat u konkrétního modelu. Záleží vždy na materiálu, ze kterého je steaková pánev vyrobena. Nešlápnete vedle s pánví z litiny nebo oceli.
Hodí se mít grilovací pánev s poklicí?
Poklice je užitečná pro pomalé vaření a udržování vlhkosti u pokrmů, ale pro typické grilování není nutná. Grilovací pánev ale přesto můžete využít na mnoho způsobů a někdy tak může poklice přijít vhod.
Jak ugrilovat sýr na pánvi bez připečení?
Použijte pánev s kvalitním nepřilnavým povrchem a grilujte sýr při nižší teplotě, aby se rovnoměrně rozpustil a nevytvořila se na něm spálená krusta.


Finální shrnutí, aneb ultimátní checklist pro výběr té nejlepší grilovací pánve

Už víte, že si chcete dopřát grilování i u sebe v kuchyni, a koutkem oka už pokukujete po naší nabídce grilovacích pánví? Tak směle do toho!

Ujistěte se, že:

  • Pánev má nepřilnavé dno. Titan je v tomhle ohledu naprosto bezkonkurenční, hliník nezůstává o tolik pozadu, ale je náchylný k poškrábání a deformacím. Ocel i litina mají do jisté míry přirozenou nepřilnavost, která se používáním a správnou péčí zvyšuje.
  • Materiál grilovací pánve dobře vede a drží teplo, což oceníte hlavně při grilování steaků. Skvělé výsledky zajistí kvalitní grilovací pánve z oceli nebo litiny.
  • Váš nový pomocník si rozumí se spotřebiči, které využíváte, ať už jde o typ varné desky (pozor hlavně u indukce), myčku nebo možnost použití v troubě.