Jak vybrat tu nejlepší nepřilnavou pánev?

Chcete vařit efektivněji, zdravěji a snadněji? Pak je jisté, že kvalitní nepřilnavá pánev se v kuchyni stane vaším nejlepším přítelem. Pokud vás zajímá, v čem tkví ona nepřilnavost moderních povrchů, proč je dnes alespoň jedna taková kvalitní pánev v kuchyni naprosto nepostradatelná a hlavně jak vybrat tu správnou nepřilnavou pánev, zůstaňte s námi.


Nepřilnavé pánve

Trocha historie: od teflonu až k titanu a diamantům

Původ nepřilnavého povrchu hledejme v laboratořích; s jeho vývojem se začalo už ve 30. letech 20. století, kdy byla objevena sloučenina PTFE, dnes všem dobře známá jako Teflon. Ta si z původních armádních aplikací brzy našla cestu do našich kuchyní díky odolnosti vůči teplu, téměř dokonalé nepřilnavosti, snadnosti čištění a schopnosti vařit s minimálním množstvím tuku.

Nic ale není růžové a z obav o zdravotní nezávadnost začaly vznikat keramické nepřilnavé povlaky, které nabízely vylepšenou odolnost a bezpečnost, a dokonce i varianty s titanovými a diamantovými úpravami pro ještě lepší odolnost a tepelnou vodivost.

V Kulině si můžete vybrat ze široké škály nepřilnavých pánví, od tradičních hliníkových přes ocel, železo, či litinu až po luxusní titan. Každý materiál přináší svá jedinečná specifika, ať už jde o odolnost, zdravotní nezávadnost, tepelnou vodivost a v neposlední řadě i cenovku. Pojďme společně prozkoumat, která pánev bude právě pro vaši kuchyni tou nejlepší volbou.

Nadpis blok s obrázkem VPRAVO

Výhody
nepřilnavých pánví

Nepřilnavé pánve přinášejí řadu výhod, které ocení každý, kdo si byť jen na chvíli stoupne ke sporáku. Pojďme se podívat na některé z klíčových předností, které pánve s nepřilnavým povrchem přinášejí:

Image
ikona
Snadná údržba a čištění
Jednou z největších výhod nepřilnavých pánví je jejich snadná údržba. Zapomeňte na dlouhé hodiny drhnutí připečeného jídla – s nepřilnavou pánví stačí obvykle jen lehké umytí. což nejenže šetří čas, ale také prodlužuje životnost pánve.
ikona
Menší spotřeba oleje nebo másla
Vaření na nepřilnavých pánvích vyžaduje méně tuku. To zaručí mimo jiné nižší příjem kalorií, což je ideální pro všechny, kteří hledají zdravější alternativy vaření, aniž by byli ochotni obětovat chuť.
ikona
Rovnoměrné rozložení tepla a efektivní vaření
Nepřilnavé pánve jsou často navrženy tak, aby zajistily souměrné rozložení tepla. To znamená, že jídlo se vaří rovnoměrněji a rychleji, což šetří čas i energii.

Pár nevýhod, které je u některých materiálů dobré zvážit

Ačkoliv nepřilnavé pánve přinášejí obecně řadu výhod, je zapotřebí dbát na správný výběr konkrétního materiálu a znát i jeho limity.

  • Omezení při vysokých teplotách a použití kovových nástrojů: Asi hlavní nevýhodou je u některých nepřilnavých pánví jejich omezená odolnost vůči vysokým teplotám, které mohou poškodit nepřilnavý povrch a zkrátit životnost pánve. Také je zapotřebí dbát na použití náčiní, které povrch neponičí - kovové nástroje tedy u náchylnějších povrchových úprav, typicky teflon či keramika, vyměňte za dřevo či silikon.
  • Opotřebení a nutnost výměny: Pánve s aplikovanou nepřilnavou vrstvou nemají tak dlouhou životnost jako jejich ocelové nebo litinové protějšky. Po nějaké době používání se povrch může poškodit a ztrácet své nepřilnavé a bezpečnostní vlastnosti, a to i přes správnou péči.
  • Možné zdravotní riziko při poškození povrchu: Když je nepřilnavý povrch pánve poškozen, může dojít k uvolňování částic nebo chemických látek, které mohou být potenciálně škodlivé, a to platí hlavně u starších pánví s povlaky na bázi PTFE (například Teflon). Naštěstí s novějšími technologiemi a materiály se tato rizika minimalizují, ale je stále důležité věnovat pozornost správné péči a včasné výměně pánve.
 

 

Jak si stojí jednotlivé materiály?


Image
 
Ocelové pánve

Ocel je odolná, skvěle vede teplo a vydrží vám dlouhá léta. Vzhledem k tomu, že sama oplývá částečnou přirozenou nepřilnavostí (ovšem při řádném prvotním vypálení a správné údržbě), nepotřebuje další povrchovou nepřilnavou úpravu. Tím je vaření na oceli šetrné a zdravotně nezávadné.

Vybrat ocelovou pánev


Image
 
Keramické pánve

Co si budeme povídat, bílý keramický povrch pánví je elegantní a krásný. Sama jeho nepřilnavost ale není z těch nejlepších a je tak zapotřebí použít alespoň trochu tuku. Keramická pánev se vám ale bude snadno udržovat a je například oproti teflonu o něco odolnější a nepoškrábete ji tak snadno.

Vybrat keramickou pánev


Image
 
Litinové nepřilnavé pánve

Litina je dalším materiálem, který je přírodní, zdravotně nezávadný a částečně přirozeně nepřilnavý. Litinová pánev se vám za správnou údržbu odvděčí předlouhou životností, extrémní a tvarovou stálostí.

Výhodou je, že litinovou pánev můžete bez obav použít na jakémkoli typu sporáku včetně indukce. Po prvotním vypálení a opakovaném používání se nepřilnavost nadále zvyšuje.

Vybrat litinovou pánev


Image
 
Titanové pánve

Titanová pánev vám přinese mimořádnou odolnost proti oděru a dlouhou životnost. Nádobí z titanu kombinuje dobrou tepelnou vodivost s velmi slušnou úrovní nepřilnavosti a zaručí tak efektivní a zdravé vaření.

Titan je navíc lehký, dobře se s ním manipuluje a i jeho údržba je snadná, nezalekne se ani myčky nádobí. Může se zdát, že pánve z titanu oplývají samými výhodami, připravte se ale, že si za tyhle benefity oproti jiným materiálům trochu připlatíte.

Vybrat titanovou pánev


Image
 
Hliníkové pánve s nepřilnavou vrstvou

Hliník sám o sobě není úplně nejlepším kandidátem pro zdravé vaření. Proto jsou však hliníkové pánve opatřeny nepřilnavou vrstvou, která pokrmy chrání a zaručuje jejich snadnou přípravu.

Hliníkové pánve jsou zpravidla lehké a také cenově dostupné, nevýhodou je pak zejména u levnějších modelů jejich snadné poškození, a to ať už deformací při vyšších teplotách, tak poškrábáním nepřilnavé vrstvy. Stejně jako jinde i zde tedy platí, že se vyplatí investovat do kvalitní pánve od ověřené značky.

Vybrat hliníkovou pánev
FAQ
Nejčastější otázky k nepřilnavým pánvím
Jaké nádobí je nejzdravější?
Pokud hledáte pánev, u které nechcete přemýšlet o zdravotní nezávadnosti při povrchovém poškození, sáhněte bez obav po smaltu, titanu, uhlíkové či nerezové oceli nebo keramice.
Co je PFOA free?
PFOA je označení pro kyselinu perfluorooktanovou (díky bohu za ty zkratky). Ta se v minulosti používala právě v nepřilnavých úpravách nádobí a má prokazatelně negativní účinky na lidské zdraví. PFOA free je tedy označení výrobků, které s touto kyselinou nemají nic společného.
Jak škodí teflon?
Při použití teflonu při vysokých teplotách nad 360°C či jeho mechanickém poškození se mohou uvolňovat toxické, zdraví nebezpečné látky. Proto je zapotřebí při používání teflonového nádobí udržovat nižší teploty, vyvarovat se použití kovových nástrojů a při sebemenším poškození povrchu pánev nadále nepoužívat.
Jakou nepřilnavou pánev na indukci?
Při vaření na indukční varné desce je potřeba věnovat při výběru nádobí pozornost materiálu, ze kterého je vyrobeno. Ujistěte se, že vybraný model má feromagnetické dno a umožňuje tak vaření na indukci.