Lívanečník: Proč ho potřebujete a jak si vybrat ten pravý

Sladké, nadýchané, ještě horké lívance s ovocem, jogurtem, přelité javorovým sirupem nebo s pořádným kopcem šlehačky, obalené ve skořici či vanilkovém cukru… Také cítíte tu víkendovou ranní pohodu? Pořádný lívanečník vám přípravu této ikonické snídaně značně usnadní. Jak vybrat správnou pánev na lívance a proč by ve vašem kuchyňském arzenálu rozhodně neměla chybět? S naším průvodcem nešlápnete vedle.


1. Proč speciální pánev na lívance?

5 DŮVODŮ PRO POŘÍZENÍ LÍVANEČNÍKU

  • Lívance budou oproti přípravě na klasické pánvi jeden jako druhý a snadno jich připravíte několik naráz.
  • Díky nepřilnavému povrchu si vždy můžete být jisti perfektním výsledkem bez připalování.
  • Kulina pro vás vybírá značky, které používají zdravotně nezávadné materiály a podpoří maximální chuťový zážitek a zachování skvělých vlastností po dlouhá léta.
  • Univerzální využití: Na lívanečníku nemusíte připravovat jen lívance, využijete jej i na dokonalá volská oka, bramboráčky nebo třeba malé omelety.
  • Ještě větší úsměv na tváři vašich ratolestí vykouzlí lívance s motivy smajlíků.

Ať už máte děti nebo chcete sami zavzpomínat na svá bezstarostná léta, pánvička na lívance se vám v kuchyni rozhodně neztratí. Pokud chcete dosáhnout dokonalosti, namísto běžné pánve vámkvalitní lívanečník zaručí perfektní vzhled i chuť připravovaných dobrot a vaření navíc značně urychlí a zjednoduší.





CO ZVÁŽIT PŘED NÁKUPEM PÁNVIČKY NA LÍVANCE

  • Typ varné desky –⁠ vaříte na plynu, sklokeramice, nebo indukci? Ujistěte se, že si pánev bude s vaším sporákem rozumět.
  • Použité materiály –⁠ ocelová pánvička na lívance vám vydrží po dlouhá léta, titan je lehký a takřka bezúdržbový a hliník bude rozpálený v okamžiku.
  • Nepřilnavost –⁠ pokud nechcete skončit namísto vzhledných bochánků s kousky roztrhaného těsta, vybírejte vždy kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem.
  • Velikost –⁠ na výběr máte z široké škály různě velkých pánví, na kterých snadno připravíte i sedm lívanců najednou, specialitou jsou pak pánve na poffertjes, které umožní přípravu až 30 mini lívanců naráz.

Nejlepší pánve na lívance podle hodnocení zákazníků

2. Jaký materiál zvolit?

Litina, titan, ocel nebo hliník –⁠ ne vždy je snadné vybrat ten správný materiál, ze kterého je pánev na lívance vyrobena. Proto se vyplatí vědět, jak se co do svých vlastností použité materiály liší, abyste s výsledkem byli vždy maximálně spokojeni.


Ocelové pánvičky na lívance

Ocelové pánvičky na lívance

Ocel vyniká hlavně svou odolností a schopností vést teplo zcela rovnoměrně. Při správném používání a údržbě budeocelový lívanečník vaším pomocníkem na celý život.

Před prvním použitím ocel řádně vypalte a vězte, že⁠ s každým dalším použitím se vlastnosti oceli zlepšují a pánev získává přirozenou nepřilnavost bez přidaných povrchových chemikálií. Navíc tak máte i další skvělý důvod vychutnat si hříšně dobré lívance třeba každý den – pomáháte tak přeci své pánvi!

Výhody a nevýhody ocelových lívanečníků

Výhody

  • Vysoká odolnost a pevnost
  • Rovnoměrné vedení a udržení tepla
  • Přirozená nepřilnavost, která se v čase jen zlepšuje
  • Vhodné i na indukci – ocel využijete na jakémkoli typu varné desky
  • Dlouhá životnost – ocelová pánev (podobně jako dobré víno) nestárne, ale zraje

Nevýhody

  • Lze mýt pouze v ruce, myčka oceli uškodí
  • Při nedostatečné údržbě může rezivět

Lívanečníky z hliníku

Lívanečníky z masivního hliníku mají skvělé vodivé vlastnosti, rychle se zahřívají a dobře vedou teplo přesně tam, kde ho potřebujete.

Protože ale hliník sám o sobě si s potravinami příliš nerozumí, hliníkové pánve se opatřují svrchní nepřilnavou vrstvou, která zaručí, že otáčení lívanců nebude vaší noční můrou. Lívanečníky z hliníku jsou navíc lehké a dobře se s nimi manipuluje.

Nadpis blok s obrázkem VPRAVO

Výhody a nevýhody hliníkových lívanečníků

Výhody

  • Nízká hmotnost – pohodlí při manipulaci
  • Vhodné i na indukci – lze používat na indukční desce
  • Rovnoměrné vedení tepla po celé ploše
  • Kratší rozehřívání – hliník je připraven do akce v okamžiku
  • Cenově dostupnější oproti jiným materiálům

Nevýhody

  • Větší náchylnost k poškrábání nepřilnavé vrstvy
  • Levné modely se mohou časem deformovat a prohýbat


Litinové pánve na lívance

Litinové pánve na lívance

Litinové nádobí se stane nesmrtelnou stálicí každé dobré kuchyně. Je těžké, masivní a bez problémů odolá i opravdu extrémním podmínkám.

Litinový lívanečník můžete používat na plynu, elektřině i indukci a dokonce se jej nemusíte bát strčit i na otevřený oheň nebo gril. A pokud se lívanců jednoho dne náhodou přejíte (s čímž ale nepočítáme), využijete litinovou pánev třeba i v nutné sebeobraně nebo jako posilovací náčiní.

Výhody a nevýhody litinových pánví na lívance

Výhody

  • Vydrží i pro další generace– litina je prakticky nezničitelná
  • Skvělé tepelné vlastnosti – rozpálená vydrží dlouho sálat a díky silným stěnám a dnu vede teplo naprosto rovnoměrně
  • Částečná nepřilnavost – malé množství tuku je potřeba, ale s používáním se nepřilnavost mírně zvyšuje

Nevýhody

  • Náchylná k rezivění – litina není s vodou kamarád, proto dbejte na okamžité pořádné osušení a vyvarujte se mytí v myčce
  • Vyšší hmotnost – ruku na srdce, nebude to jako pohazovat si s listem papíru


3. Hlavní kritéria pro výběr lívanečníku

Dobrá, teď už možná tušíte, že lívanečník si místo ve vaší kuchyni zaslouží. Jakých zlatých pravidel se při jeho výběru držet?


3.1 Nepřilnavost!

Potrhané lívance a připálené kousky těsta? Nepřijatelné! Speciální pánev na lívance si pořizujete právě proto, abyste se ve výsledku dočkali dokonale kulatých, nadýchaných lívanců. Neslevujte ze svých nároků a hledejte pánev, která vám při vaření nebude vaše snahy kazit.

  • Jak jsme si řekli výše, ocelová pánev si po řádném vypálení a každém dalším používání vypěstuje přirozeně nepřilnavý povrch.
  • Pokud nechcete čekat, sáhnout můžete po kvalitním lívanečníku z hliníku s nepřilnavou vrstvou, který zaručí výsledek bez připalování, ale je více náchylný k poškrábání.
  • Litinová pánev naopak vydrží po generace, ale její nepřilnavost je často zapotřebí podpořit trochou tuku.

Nepřilnavost

Náš tip:
„Nepoškrábeš“, aneb náčiní pro citlivé vaření
->
Image
Kuchyňské náčiní pro všechny povrchy
Vyberte si ze široké nabídky silikonových, plastových a dřevěných vařeček, naběraček, obraceček či špachtlí, které nepoškodí povrch vaší nové pánve!

Kvalitní obracečky a špachtle

Na velikosti záleží

3.2 Na velikosti záleží!

Na pánvi na lívance můžete připravit například 3 větší lívance, 7 menších nebo třeba 30 miniaturních! Je jen na vás, jakou velikost preferujete.

Ale co si budeme povídat, spotřeba těsta na jednu pánev a celková “sytivost” na talíři je plus minus podobná a jde tedy spíše o estetický a čistě subjektivní dojem. A v neposlední řadě i o to, kolik nedočkavých strávníků se bude těšit na svou porci.

3.3 Vaříte na plynu, elektřině nebo indukci? Ujistěte se, že se lívanečník hodí k vaší varné desce!

  • Na indukci se každá pánev nehodí, proto buďte obezřetní a vybírejte lívanečníky z feromagnetického materiálu - nerezu, litiny, oceli a podobně.
  • Mimo indukčních varných desek se nemusíte tolik bát, většina lívanečníků si poradí s plynem, sklokeramikou i elektrickými vařiči.

Elektřina nebo indukce?

Jeden pořádný lívanečník stačí: vsaďte na ověřené značky

Na trhu existuje nespočet výrobců kuchyňského vybavení a u mnoha z nich najdete v nabídce i pánev na lívance. Jednotlivé značky se neliší pouze cenou, ale i kvalitou. Pokud sháníte vybavení, které si budete moci užívat po dlouhá léta, pak počítejte s trochu vyšší cenovkou, za kterou se vám však lívanečník odmění bezkonkurenční výdrží. V Kulině pro vás vybíráme ověřené značky, které sami nakupujeme a používáme.

Image
Jenže!
Lívanečník nebo pánev na palačinky?

Pokud nelpíte na dokonalém tvaru lívanců nebo máte raději tenké palačinky a kynuté lívance si dopřáváte jen občasně, zkuste se poohlédnout po palačinkové pánvi.

Speciální pánve na palačinky oproti lívanečníkům nemají dělené dno, proto vám umožní vytvořit velké placky a omelety. Kynuté menší lívance na nich však připravíte také, i když musíte počítat s tím, že tvar nebude často pravidelný a při přípravě více lívanců naráz se těsto z jednotlivých kousků může slít.

Tak či onak, v kuchyni se ani jedna z těchto speciálních pánví neztratí. S nákupem pánvičky na palačinky vám pomůže náš podrobný rádce.

Náš tip
Přečtěte si také
->
Image
Pánev na palačinky – expertní rádce
Pokud chcete vedle lívanců vyzkoušet i tenké francouzské palačinky, neměla by ve vaší kuchyni chybět i speciální palačinková pánev. Na co se dívat při jejím výběru?
FAQ
Časté otázky při snění o lívancích
Jaký je rozdíl mezi palačinkou a lívancem?
Palačinka je tenká větší placka z těsta tvořeného moukou, mlékem a vejci. Lívanec je oproti ní v průměru menší a nadýchaný, k čemuž přispívá použití kvasnic či prášku do pečiva.
Z jaké mouky se dělají lívance?
Použít můžete mouku hladkou i polohrubou, hodí se případně i ječná. Těsto z hladké a ječné mouky se bude lépe rozlévat, z polohrubé pak bude méně hrudkovatět.
Jak se dělají lívance bez droždí?
Slíbili jste svým blízkým k snídani palačinky, ale nedělní budík selhal a vy tak nemáte čas na kynuté lívancové těsto z droždí? Nevadí, použijte kypřící prášek. S ním se ale pojí ona známá pachuť kypřidla, kterou však snadno zažehnáte, pokud v těstu nahradíte část mléka kysaným mléčný výrobkem - jogurtem nebo třeba kefírem.
Proč se lívance připalují?
Pokud se lívance lepí na dno pánve, můžete do samotného těsta zkusit přidat kousek tuku (dobře poslouží máslo nebo slunečnicový, řepkový či kokosový olej). I se sebelepším těstem však neuděláte zázraky, pokud nemáte pořádný lívanečník s nepřilnavým povrchem a dokonale rovným dnem.
Kdy otočit lívance?
Správná chvíle pro otočku lívanců nastává tehdy, kdy se povrch těsta na pohled trochu zatáhne a začnou se na něm tvořit malé bublinky.


Finální shrnutí

Lívance (nejen) po ránu můžete dopřát sami sobě nebo jimi pohostit celou rodinu.

  • Aby tahle pochoutka nikdy nezklamala a zbytečně jste si nepřidělávali práci, vybavte se lívanečníkem, ke kterému se těsto nepřichytí. Volte pánve z hliníku, oceli nebo litiny.
  • Nezapomeňte i na kompatibilitu s vaší varnou deskou, obzvlášť pokud vaříte na indukci.
  • Co se velikosti týče, tak volte čistě podle svých preferencí i počtu strávníků.