Jak vybrat správnou velikost pánve?

Ať už jste začínající kuchař nebo zkušený šéfkuchař, výběr té správné pánve může výrazně ovlivnit kvalitu a chuť vašich pokrmů. Na trhu existuje nespočet typů pánví z různých materiálů a k různým účelům, ale hledět je potřeba i na volbu správné velikosti pánve. V tomto průvodci se dozvíte, jak zvolit velikost tak, aby přesně sedla kulinářským potřebám vaší domácnosti.

Proč je velikost pánve důležitým parametrem?

Proč je velikost pánve důležitým parametrem?

Velikost pánve přímo ovlivňuje rozměrné rozložení tepla a tím i efektivitu vaření.

Příliš malá pánev, kterou přeplníte, bude ohřívat pokrm nerovnoměrně a neefektivně, nehledě na to, že manipulace, otáčení nebo míchání bude jeden velký chaos.

Správně zvolená velikost zajistí, že vaše jídlo bude připraveno rovnoměrně a příprava jídel pro vás bude komfortní.

Vybrat ideální pánev

Nejčastější velikosti pánví

Na trhu najdete pánve všech možných velikostí a každá z nich může plnit v kuchyni jiný účel:

  • Malé pánve (do 20 cm) jsou ideální pro přípravu míchaných nebo smažených vajec či jiné drobnější úkoly. Jsou obecně vhodné pro jednotlivce nebo páry.
  • Střední pánve (20-28 cm) představují univerzální velikost, která se hodí pro většinu případů. Jsou ideální pro smažení masa, zeleniny nebo přípravu menších porcí těstovin.
  • Velké pánve (28 cm a větší) jsou nezbytné pro přípravu jídel pro více osob. Perfektní pro velké porce masa, celé ryby nebo pro smažení velkého množství zeleniny.

Nejčastější velikosti pánví

Nejlepší 24cm pánve podle hodnocení zákazníků

Potřebujete velkou nebo malou pánev?

Potřebujete velkou nebo malou pánev?

Při výběru správné velikosti pánve zvažte následující:

  • Počet osob: Pro kolik strávníků běžně vaříte? Jste sami nebo s partnerem, máte děti, nebo se u stolu běžně scházíte ve velké skupině?
  • Typy jídel: Zamyslete se, jaké pokrmy nejčastěji připravujete.
  • Velikost sporáku a úložného prostoru: Ujistěte se, že nová pánev se pohodlně vejde na váš sporák a máte i dostatek prostoru pro její bezpečné uložení.

Jaký zvolit tvar dna a hloubku pánve?

Různé pokrmy vyžadují při jejich vaření také různé techniky a při výběru pánve se vyplatí přemýšlet, k jakému účelu ji budete využívat.

Pánve s velkou plochou dna budou vhodné třeba pro smažení více kusů řízků, avšak u jídel, která vyžadují časté míchání nebo prohazování, oceníte spíše pánev typu wok s vysokými okraji a kulatým dnem. Steak nejlépe připravíte na pánvi s rovným dnem, zeleninovou směs pak na té s kulatým.

Zároveň hranatá pánev nebude vhodná pro pokrmy, které vyžadují časté míchání, ale využijete ji pohodlně při přípravě steaků.

Prohlédnout nabídku pánví

Jaký zvolit tvar dna a hloubku pánve?

Nejlepší 26cm pánve podle hodnocení zákazníků


tmp

Honza Hajný, šéfkuchař školy vaření Chefparade

Při vaření je velikost a tvar pánve samozřejmě jen jedním z parametrů, které je zapotřebí zvážit. Důležité je také rozmyslet si, z jakého materiálu má být pánev vyrobena. Každý z nich může být vhodný k jinému účelu, jinak se také chová, a přináší tak i jiné výsledky. V Kulině se snažíme, abyste měli před výběrem ucelené informace, a proto pro vás tvoříme také průvodce různými materiály.

Náš tip
Přečtěte si také
->
Image
Litina, ocel, nerez: Velké srovnání pánví
Přemýšlíte, jaký materiál pánve bude vhodný právě pro vás? A v čem se vlastně tak liší? Odpovědi najdete v našem expertním průvodci.

Nejlepší 28cm pánve podel hodnocení zákazníků

pan-lids

Poklice: Nezbytný doplněk pro efektivní vaření

Skvělým pomocníkem, který zefektivní vaše vaření, jsou poklice k pánvím. Nejenže urychlují proces vaření tím, že pomáhají udržet teplo a páru uvnitř pánve, ale také zajišťují rovnoměrné propečení pokrmu. S poklicí se navíc vyhnete zbytečnému rozstřikování oleje a šetříte energiemi. Ať už připravujete dušené maso, smažené pokrmy nebo omáčky, poklice vám zaručí lepší kontrolu nad výsledkem. Nezapomeňte při výběru poklice dbát na její velikost, která by měla odpovídat velikosti vaší pánve.

Poklice k pánvím