Věděli jste, že pánve s poklicí spoří energii, neboť urychlují vaření až o 30 %? Může za to kumulace tepla pod pokličkou. Pravdou ale také je, že vaření s poklicí není vhodné pro přípravu všech pokrmů. Máme pro vás proto několik důležitých informací jak o samotných pánvích s poklicemi, tak i o vaření v nich.

- Skleněné poklice umožňují sledovat celý proces vaření, aniž by bylo nutné je zvedat. Krom toho jsou odolné, hodí se pro využití v troubě a lze je mýt v myčce.
- Sklo je ze své podstaty křehké, a tudíž i náchylné k rozbití. Skleněné poklice bývají těžší.

- Nerezové poklice jsou vysoce odolné vůči poškrábání, korozi i vysokým teplotám. Je možné je mýt v myčce, hodí se do trouby a jsou obvykle lehčí než ty skleněné.
- Jsou neprůhledné, pokud tedy chcete zkontrolovat svůj pokrm, musíte poklici nadzvednout, což může narušit proces vaření.

- Silikonové poklice jsou lehké a flexibilní, což usnadňuje jejich skladování. Jsou také odolné vůči vysokým teplotám a hodí se pro využití v troubě, a to i té mikrovlnné.
- Stejně jako nerez i silikon je neprůhledný. Při mytí v myčce mohou silikonové poklice pohlcovat pachy z mytí.

Pánve s poklicí: typy a využití
Litinové pánve s poklicí
Jsou skvělé pro dlouhodobé používání a rovnoměrné rozložení tepla. Hodí se i pro pečení v troubě. Jsou ale těžké a vyžadují speciální péči.
Nerezové pánve s poklicí
Jsou odolné vůči poškrábání a vhodné pro širokou škálu kuchařských využití. Mohou ale vyžadovat více tuku, aby se na nich jídlo nepřipékalo.
Nepřilnavé pánve s poklicí
Lze na nich vařit tedy téměř bez tuku a navíc se snadno čistí. Jsou ale náchylné k poškrábání a při vysokých teplotách se může jejich povrch poškodit.
Ocelové pánve s poklicí
Jsou odolné, všestranné a jejich povrch je při správném zacházení přirozeně nepřilnavý. Bývají těžké, mohou se snadno přehřát a vyžadují speciální péči.

Poklice pomáhá udržovat teplo a vlhkost uvnitř pánve, což je ideální pro dušení mas, zeleniny nebo přípravu omáček. Umožňuje také pomalé vaření, kdy se chutě mohou lépe propojit.
Pánve s poklicí jsou bezkonkurenční pro zdarvé vaření v páře. Stačí přidat trochu vody na dno pánve, vložit parní košík se surovinami, přikrýt poklicí a pak už jen počkat, než se váš pokrm uvaří. Pro tyto účely se hodí i wok s poklicí.
Poklice je vynikající pomocník při přípravě rýže a rýžových pokrmů, jako jsou rizota, pilafy atd. Udržuje totiž jak konstantní teplotu, tak i vlhkost, což je zcela klíčové pro dosažení správné konzistence.
Hluboké pánve s poklicí také oceníte při přípravě pokrmů, jež se začínají vařit na sporáku a dokončují dopečením v troubě. Pro tyto účely jsou ideální litinové pánve s poklicí, ale hodí se i jiné materiály.
Nezapomeňme také na úplně základní funkci poklice, totiž že když jídlo po jeho uvaření přiklopíme, bude chladnout mnohem pomaleji.
Kvalitní poklice na pánve

