Pánve s poklicí: tipy pro výběr


Věděli jste, že pánve s poklicí spoří energii, neboť urychlují vaření až o 30 %? Může za to kumulace tepla pod pokličkou. Pravdou ale také je, že vaření s poklicí není vhodné pro přípravu všech pokrmů. Máme pro vás proto několik důležitých informací jak o samotných pánvích s poklicemi, tak i o vaření v nich.


Srovnání produktů
Skleněná poklice na pánev
sklenena poklice
  • Skleněné poklice umožňují sledovat celý proces vaření, aniž by bylo nutné je zvedat. Krom toho jsou odolné, hodí se pro využití v troubě a lze je mýt v myčce.
  • Sklo je ze své podstaty křehké, a tudíž i náchylné k rozbití. Skleněné poklice bývají těžší.
Nerezová poklice na pánev
nerezova poklice
  • Nerezové poklice jsou vysoce odolné vůči poškrábání, korozi i vysokým teplotám. Je možné je mýt v myčce, hodí se do trouby a jsou obvykle lehčí než ty skleněné.
  • Jsou neprůhledné, pokud tedy chcete zkontrolovat svůj pokrm, musíte poklici nadzvednout, což může narušit proces vaření.
Silikonová poklice na pánev
silikonova poklice
  • Silikonové poklice jsou lehké a flexibilní, což usnadňuje jejich skladování. Jsou také odolné vůči vysokým teplotám a hodí se pro využití v troubě, a to i té mikrovlnné.
  • Stejně jako nerez i silikon je neprůhledný. Při mytí v myčce mohou silikonové poklice pohlcovat pachy z mytí.
panev s poklickou

Pánve s poklicí: typy a využití

litinove panve s poklici

Litinové pánve s poklicí

Jsou skvělé pro dlouhodobé používání a rovnoměrné rozložení tepla. Hodí se i pro pečení v troubě. Jsou ale těžké a vyžadují speciální péči.

Prohlédnout

Nerezová pánev s poklicí

Nerezové pánve s poklicí

Jsou odolné vůči poškrábání a vhodné pro širokou škálu kuchařských využití. Mohou ale vyžadovat více tuku, aby se na nich jídlo nepřipékalo.

Prohlédnout

neprilnave panve s poklici

Nepřilnavé pánve s poklicí

Lze na nich vařit tedy téměř bez tuku a navíc se snadno čistí. Jsou ale náchylné k poškrábání a při vysokých teplotách se může jejich povrch poškodit.

Prohlédnout

ocelova panev s poklici

Ocelové pánve s poklicí

Jsou odolné, všestranné a jejich povrch je při správném zacházení přirozeně nepřilnavý. Bývají těžké, mohou se snadno přehřát a vyžadují speciální péči.

Prohlédnout

Vareni v panvi s poklici
Co se vaří pod pokličkou?
Hluboká pánev s poklicí je univerzální kuchyňský nástroj, který by neměl chybět v žádné kuchyni. Nabízí totiž širokou škálu využití:


Dušení a pomalé vaření

Poklice pomáhá udržovat teplo a vlhkost uvnitř pánve, což je ideální pro dušení mas, zeleniny nebo přípravu omáček. Umožňuje také pomalé vaření, kdy se chutě mohou lépe propojit.


Vaření na páře

Pánve s poklicí jsou bezkonkurenční pro zdarvé vaření v páře. Stačí přidat trochu vody na dno pánve, vložit parní košík se surovinami, přikrýt poklicí a pak už jen počkat, než se váš pokrm uvaří. Pro tyto účely se hodí i wok s poklicí.


Příprava rýže

Poklice je vynikající pomocník při přípravě rýže a rýžových pokrmů, jako jsou rizota, pilafy atd. Udržuje totiž jak konstantní teplotu, tak i vlhkost, což je zcela klíčové pro dosažení správné konzistence.


Pečení v troubě

Hluboké pánve s poklicí také oceníte při přípravě pokrmů, jež se začínají vařit na sporáku a dokončují dopečením v troubě. Pro tyto účely jsou ideální litinové pánve s poklicí, ale hodí se i jiné materiály.


Udržení tepla

Nezapomeňme také na úplně základní funkci poklice, totiž že když jídlo po jeho uvaření přiklopíme, bude chladnout mnohem pomaleji.
Poklice na pánve


Kvalitní poklice na pánve

Náš tip
Přečtěte si také
->
jakou velikost panve
Jak vybrat správnou velikost pánve?
Nevíte si rady s vhodnou velikostí pánve? Poradíme vám, podle čeho ji určit.
nejlepší pánve s poklicí
Kvalitní pánve s poklicí
Pánve s poklicí WOLL jsou proslavené svou bezkonkurenční nepřilnavostí. Jsou vyrobeny z titanu, jež je vysoce odolný, a tudíž vám toto nádobí vydrží opravdu dlouho. Dalším německým výrobcem pánví s poklicí je firma Fissler, jež se specializuje na nádobí z nerezu, které je navrženo tak, aby rovnoměrně vedlo teplo a bylo odolné. Dlouhou životností se vyznačují i francouzské litinové pánve s poklicí Staub, které nemají konkurenci při pomalém vaření a dušení.
FAQ
Nejčastěji se ptáte
Jaká pánev s poklicí je nejlepší?
Vzhledem k tomu, že v pánvi s poklicí se obvykle vaří složitější pokrmy, jako jsou například omáčky, je ideální hluboká pánev s poklicí nebo také wok s poklicí.
Z jakého materiálu by měla být poklice vyrobena?
Každý materiál má svá pro a proti. Přes sklo lze skvěle sledovat proces vaření, ale je těžké a křehké. Nerez a silikon toho hodně vydrží, není ale přes ně vidět na připravovaný pokrm.
Jsou pánve s poklicí vhodné pro indukční varné desky?
Ano, mnoho pánví s poklicí je kompatibilních s indukčními varnými deskami. Při nákupu se ujistěte, že pánev je označena jako "induction ready" nebo, že má feromagnetické dno.
Mohou se pánve s poklicí používat v troubě?
Mnoho pánví s poklicí je vhodných pro použití v troubě, zejména ty litinové a nerezové. Před prvním použitím se však ujistěte, že samotná pánev, její rukojeť i poklice jsou odolné vůči vysokým teplotám.
Mohou se silikonové poklice mýt v myčce?
Ano, technicky se silikonové poklice mohou mýt v myčce, neboť jsou odolné. Silikon však může absorbovat pach z myčky.