Chutný steak začíná u kvalitního masa. Sáhněte po vyzrálém hovězím, ideálně z vysokého roštěnce nebo svíčkové. Důležité je tzv. mramorování, tedy tenké vrstvy tuku mezi svalovými vlákny, které zajistí šťavnatost a chuť. Maso nakrájejte ostrým nožem na 2,5 - 4 cm vysoké plátky.
Před samotným pečením vyjměte maso z lednice a nechte asi 30 minut až hodinu odpočinout při pokojové teplotě. To zajistí rovnoměrné propečení.
Perfektní steak potřebuje opravdu vysokou teplotu. Pánev proto předehřívejte na vysoký stupeň dokud se z ní nezačne kouřit, může to trvat 5 - 10 minut, u litinových pánví klidně i déle. Než maso na pánev položíte, ujistěte se, že je opravdu horká. Jen tak se totiž maso k pánvi nepřichytí a vytvoří se na něm charakteristická krusta.
Pozor na booster
Ačkoli vás u indukční plotýnky láká v rámci časové úspory použít booster, nechte jej tentokrát raději v klidu. Pánev sice potřebuje vysokou teplotu, s použitím zesilovače ale hrozí, že k jejímu zvýšení dojde tak rychle, že se přehřeje a tím nevratně poškodí. Krom toho může být důsledkem turbo zahřátí nerovnoměrné rozložení tepla a následně i nerovnoměrně propečený steak.