odpocet
4 dny
9 hodin
48 minut
58 sekund

Jak vypálit ocelovou pánev

Vaše první kroky s ocelovou pánví

Ocelové pánve jsou přirozeně nepřilnavé a vydrží vám opravdu celý život. Je však třeba jim věnovat úvodní péči, aby vám skutečně dobře sloužily.

Ocelové pánve
ocelová pánev zapečení


Vypálení zbrusu nové pánve
Novou ocelovou pánev je nutné vypálit, tedy vytvořit na ní polymerní povrch, který je na jedné straně nepřilnavý a na straně druhé chrání před korozí. Takže, jak na to:

  1. Novou pánev omyjte horkou vodou a s pomocí jemné houbičky a kapky saponátu odstraňte z obou stran pánve vrstvu včelího vosku, jež pánev chránila, aby nezrezivěla při skladování.
  2. Pánev důkladně osušte. Zvolte plotýnku o velikosti odpovídající dnu pánve.
  3. Zapněte plotýnku na střední výkon a položte na ni pánev. Do pánve nalijte cca 1 mm oleje a nechte zahřívat, dokud nezačne olej kouřit (během vypalování pánvičkou otáčejte, aby se olej dostal i na vnitřní boky pánve).
  4. Asi po třech minutách začne povrch pánve tmavnout, zhruba po 10 minutách se z ní začne kouřit a vnitřek bude nahnědlý (viz video). Hnědá je správná barva vaší pánve. Ne, už nikdy nebude stříbrná.
  5. Nechte pánev vychladnout a přebytečný olej setřete papírovým ubrouskem.
  6. Vypálení lze provést opakovaně. Pokud se nám zdá, že došlo na začátku k nedostatečnému vypálení, je možné proces opakovat.
  7. Při každém používání pánev tmavne. Zjednodušeně řečeno platí, že čím používanější a tmavší, tím lepší vlastnosti bude vaše ocelová pánev mít.
Jediný opravdu zdravý nepřilnavý povrch je ten, který vznikne přirozeným zapečením na ocelové pánvi. Poradíme vám, jak jej vytvořit a také, jak o něj nepřijít.
ocelove panve vypaleni
Co nikdy nedělat s ocelovou pánví
  1. Nemyjte v myčce. Neodmáčejte.
  2. Ideálně pánev vůbec nemyjte. Pánev stačí vytřít ubrouskem, na kterém může být kapka oleje.
  3. Pokud pánev musíte umýt, vytřete ji ihned do sucha, nenechávejte ji volně uschnout. Poté ji ideálně potřete tenkou vrstvou oleje, která bude chránit její povrch.
  4. Nepoužívejte velmi rychlý náběh ohřevu - booster na indukci nebo nejvyšší stupeň na ostatních varných deskách! Vždy používejte pouze střední teploty.
  5. Nepřehřívejte pánev, pokud je prázdná.
Více o ocelových pánvích
vareni v ocelove panvi
Jak vařit v ocelové pánvi


Pamatujte na to, že ocelovým pánvím nejlépe svědčí rostlinné oleje s vysokým bodem zakouření. Tedy takové oleje, jež snesou ty nejvyšší teploty, jako je například olej řepkový nebo slunečnicový.

Před vařením pánev dostatečně zahřejte. Jedině tak zabráníte přichycení potravin. Přesvědčte se, že velikost plotýnky odpovídá velikosti dna pánve.

Jídlo připravujte při středních teplotách. Vysoký žár způsobuje přichycení a hlavně spálení pokrmu.

Suroviny neotáčejte příliš brzy, ale nechte jim dostatek času, aby se na nich vytvořila kůrka, a samy se tak odlepily od povrchu pánve.


Nejoblíbenější ocelové pánve dle hodnocení našich zákazníků


Náš tip
Přečtěte si také
->
panve ocel de buyer
Srovnání ocelových pánví De Buyer: která je ta pravá pro vás?
Zvažujete koupi ikonické ocelové pánve de Buyer a tápete, kterou sérii zvolit? Přinášíme vám praktický přehled klíčových vlastností a parametrů.
FAQ
Nejčastěji se ptáte
Proč se mi jídlo přilepuje k ocelové pánvi?
Pravděpodobně proto, že vypálení nebylo dostatečné. Zopakujte ho znovu, můžete ho provést několikrát.
Jak správně vypálit novou ocelovou pánev?
Pánev omyjte pánev horkou vodou a saponátem, osušte ji, naneste tenkou vrstvu rostlinného oleje a zahřejte na středně vysokou teplotu, dokud olej nezačne kouřit. Nechte pánev vychladnout a přebytečný olej otřete a pánev znovu krátce zahřejte.
Mohu mýt ocelovou pánev v myčce na nádobí?
Ne, mytí v myčce může odstranit ochrannou vrstvu a způsobit rezavění.
Jaký druh tuku je nejlepší pro vaření na ocelové pánvi?
Nejlepší jsou rostlinné oleje s vysokým bodem zakouření, jako je slunečnicový nebo řepkový olej. Nepoužívejte máslo ani olivový olej při vysokých teplotách, protože mají nižší bod zakouření a mohou se přepalovat.
Co mám dělat, když se na ocelové pánvi objeví rez?
Odstraňte ji pomocí jemné drátěnky nebo brusné houbičky, případně i pomoci hrubé soli a poté pánev znovu vypalte.
Jak udržet ocelovou pánev nepřilnavou?
Po použití pánev pouze vytřete papírovým ubrouskem. Pokud je to nutné, umyjte ji teplou vodou, důkladně usušte a následně potřete tenkou vrstvou oleje.
Můžu použít ocelovou pánev na indukční sporák?
Ano, ocelové pánve jsou kompatibilní s indukčními sporáky. Ujistěte se, že pánev má rovné dno pro optimální kontakt s indukční deskou.
Jak obnovit nepřilnavost ocelové pánve?
Pánev znovu vypalte. Tento proces obnoví nepřilnavé vlastnosti a prodlouží životnost pánve.

Navštívené produkty