Vypálení zbrusu nové pánve
Novou ocelovou pánev je nutné vypálit, tedy vytvořit na ní polymerní povrch, který je na jedné straně nepřilnavý a na straně druhé chrání před korozí. Takže, jak na to:
- Novou pánev omyjte horkou vodou a s pomocí jemné houbičky a kapky saponátu odstraňte z obou stran pánve vrstvu včelího vosku, jež pánev chránila, aby nezrezivěla při skladování.
- Pánev důkladně osušte. Zvolte plotýnku o velikosti odpovídající dnu pánve.
- Zapněte plotýnku na střední výkon a položte na ni pánev. Do pánve nalijte cca 1 mm oleje a nechte zahřívat, dokud nezačne olej kouřit (během vypalování pánvičkou otáčejte, aby se olej dostal i na vnitřní boky pánve).
- Asi po třech minutách začne povrch pánve tmavnout, zhruba po 10 minutách se z ní začne kouřit a vnitřek bude nahnědlý (viz video). Hnědá je správná barva vaší pánve. Ne, už nikdy nebude stříbrná.
- Nechte pánev vychladnout a přebytečný olej setřete papírovým ubrouskem.
- Vypálení lze provést opakovaně. Pokud se nám zdá, že došlo na začátku k nedostatečnému vypálení, je možné proces opakovat.
- Při každém používání pánev tmavne. Zjednodušeně řečeno platí, že čím používanější a tmavší, tím lepší vlastnosti bude vaše ocelová pánev mít.