Japonské nože

13 položek celkem
Japonský nůž  SUJIHIKI 5000FCD 24 cm, plátkovací, MIYABI MB34680241
159293 japonsky platkovaci nuz sujihiki 24 cm 6000mct miyabi MB34078241
155708 japonsky nuz na maso gyutoh 24 cm 7000d miyabi
7 890 Kč
MB34543241
154070 japonsky nuz na maso gyutoh 24 cm 4000fc miyabi
4 840 Kč
MB33951241
154496 japonsky nuz na maso gyutoh 24 cm 5000mcd miyabi
13 290 Kč
MB34373241
Japonský nůž SUJIHIKI 24 cm, Dellinger
8 899 Kč
DNGRSXL9309
Japonský nůž 5000FCD 24 cm, na chléb, MIYABI
6 380 Kč
MB34686241
156788 156788 japonsky nuz na maso gyutoh 24 cm 5000fcd miyabi
7 330 Kč
MB34681241
134371 series red spirit yanagiba sashimi knife 24cm dick
2 220 Kč
FDCK8175724
160043 japonsky platkovaci nuz sujihiki 24 cm 4000fc miyabi MB33950241

Japonské nože - ostré jako meč

Co jsou to japonské nože?

Japonské nože mají dlouhou a tenkou čepel se špičatou špičkou a původně se používaly ke krájení tenkých plátků syrových ryb a k přípravě sushi. Jsou lehčí, v ruce působí vyváženěji a jsou ideální pro přesné úkoly. Jsou vyrobeny z tvrdší a tenčí oceli - nerezové oceli nebo haganu, což je stejný druh oceli, který se používá k výrobě japonských mečů. Rukojeti japonských nožů jsou vyrobeny z tvrdého dřeva.

K čemu se používají japonské nože?

Japonské nože lze díky jejich dlouhým a tenkým čepelím použít ke krájení ryb nebo velkých kusů masa (zejména steaků). Existuje mnoho typů specifických japonských nožů (například Gyutou, Yanagi, Usuba nebo Deba), které lze použít pro všechny přesné úkony od vykosťování kuřat přes filetování ryb až po tenké krájení zeleniny.

Na stránkách Kulina najdete kvalitní japonské nože spolehlivých značek, jako jsou např Dellinger nebo MIYABI. Můžete si také vybrat kované japonské nože nizozemské značky Forged nebo se podívat na naše nejprodávanější japonské nože zde.

Jak nabrousit Japonský nůž?

Japonské nože mohou být dvoubřité nebo jednobřité (tradiční). Jsou vyrobeny z tvrdé oceli, která se ve skutečnosti brousí snadněji než měkká ocel používaná u západních nožů. K nabroušení nože japonského typu potřebujete brusný kámen. Nůž můžete také odnést k odborníkovi.

Jak pečovat o Japonský nůž?

Japonské nože jsou poměrně velkou investicí, takže pokud chcete, aby vám Japonský nůž vydržel dlouho, dodržujte tato jednoduchá pravidla pro čištění a skladování nožů:

  • nože jsou často vhodné do myčky, ale doporučujeme čistit nůž ručně, protože čisticí prostředky v myčce mohou poškodit povrch ocelové čepele
  • pokud má nůž dřevěnou rukojeť, nedávejte ho do myčky nádobí
  • abyste zabránili vysychání dřevěných rukojetí, pravidelně je mažte lněným olejem nebo včelím voskem
  • při krájení Japonský nůžžem nekrájejte přímo na tvrdých površích, jako je kamenná pracovní deska, nerezový dřez, talíř nebo krájecí desky ze skla, keramiky, bambusu a jiných tvrdých materiálů. Nejlepší je prkénko na krájení z měkkého plastu
  • ukládejte nůž odděleně, aby se čepele neztupily. Použijte blok na nože nebo pouzdro na nůž.
  • pravidelně brousit nůž