Loupací nože
2 položek celkem
Loupací nože - vaši malí šikovní pomocníci
K čemu slouží loupací nůž ?
Loupací stroje dělají přesně to, co jejich název napovídá: zbavují ovoce a zeleninu slupky nebo je loupou. Mají krátkou, neohebnou, mírně zahnutou čepel s ostřím na vnitřní straně oblouku
Jaký je dobrý loupací nůž?
- Většina loupacích nožů se používá hlavně k loupání ovoce a zeleniny, proto musí být pěkně ostré.
- Aby se zabránilo vyklouznutí a pořezání ruky, měla by být rukojeť ergonomická a výběr nejlepšího materiálu by měl být pečlivě zvážen, aby byla zajištěna kontrola nad nožem při jeho používání.
- Ideálním materiálem je uhlíková nebo srovnatelná ocel, protože dobře drží ostří, snadno se brousí mokrým kamenem a snadno se brousí ocelovou tyčí.
Jaký je rozdíl mezi okrajovacími a loupacími noži?
Přestože jsou oba nože malé a mohou být velmi užitečné při práci se zeleninou, existují mezi oběma typy nožů určité rozdíly:
- Loupací nože mají často čepel dlouhou 5 až 10 cm, zatímco krájecí nože mají obvykle čepel dlouhou 7,5 až 12,5 cm.
- Loupací nože mají zakřivené čepele s ptačím zobákem, které jsou ideální pro vytváření krásných příloh, zatímco příborové nože mají rovné, dvojitě zkosené ostří.
- Loupací nože se většinou používají k loupání ovoce a zeleniny, zatímco okrajovací nože se používají také k vykrajování jader a krájení drobných předmětů.
Pro lepší přípravu ovoce a zeleniny si můžete prohlédnout také naše struhadla na zeleninu a mandolíny a loupače.
Jak se starat o loupací nůž?
Kuchyňské nože představují nemalou investici, takže pokud chcete, aby vám loupací nůž vydržel dlouho, dodržujte tato jednoduchá pravidla pro čištění a skladování nožů:
- nože jsou často vhodné do myčky, ale doporučujeme čistit nůž ručně, protože čisticí prostředky v myčce mohou poškodit povrch ocelové čepele
- pokud má nůž dřevěnou rukojeť, nedávejte ho do myčky nádobí
- abyste zabránili vysychání dřevěných rukojetí, pravidelně je mažte lněným olejem nebo včelím voskem
- ukládejte nůž odděleně, aby se čepele neztupily. Použijte blok na nože nebo pouzdro na nůž
- pravidelně brousit nůž