Nože na lososa

1 položek celkem

Nože na lososa - příprava velkých ryb bez poškození

Potřebuji v kuchyni nůž na lososa ?

Filetování, krájení a stahování kůže z větších ryb, jako je losos, tuňák nebo štikozubec, vyžaduje použití speciálního nože, takže pokud tento typ ryb připravujete pravidelně, je vhodné si pořídit vhodný nůž na lososa. Tento typ nože má tenkou, pružnou a ostrou čepel dlouhou asi 30 cm, kterou lze snadno zasunout mezi kůži a maso ryby, aniž by došlo k jejímu roztržení nebo roztržení, jak tomu může být při použití běžného nože kuchařský nůž nebo nůž na chleba.

Nůž na lososa je také ideální pro krájení velmi tenkých plátků uzeného lososa, protože struktura čepele zabraňuje přilepení syrové ryby.

Jaký je nejjednodušší způsob stažení kůže z lososa?

Kůži lososa lze opéct na rozpálené pánvi do křupava a je vynikající, pokud však potřebujete lososa vyfiletovat, použijte k tomu níže uvedené pokyny:

  • Z lososa odstraňte kosti. Prodejci lososa před prodejem obvykle nakrájejí na kousky a vykostí, ale ujistěte se, že losos nemá kosti, a znovu ho zkontrolujte. Pokud lososa položíte stranou dolů na okraj mísy, kosti se snadno vyjmou.
  • Lososa položte kůží dolů na plech prkénko na krájení
  • Mezi kůží a masem udělejte malý řez a mezi kůži a maso vložte nůž na lososa nebo jiný ostrý nůž. Držte rybu pevně za kůži, nůž nakloněte dolů směrem ke kůži a pomalu jím vklouzněte mezi kůži a maso.
  • Otočte nůž tak, aby byl rovnoběžný s prkénko , a jednou rukou pevně držte kůži lososa a druhou rukou prořízněte maso lososa v opačném směru, čímž oddělíte kůži od masa lososa. Dbejte na to, abyste do dužiny neřízli příliš hluboko, a nůž držte rovnoběžně s prkénko, co nejblíže ke kůži.

Nože na lososa jsou skvělými pomocníky v kuchyni, a pokud se jedná o kvalitní nože, budou vám sloužit dlouhá léta. Jsou vyrobeny z prvotřídní nerezavějící oceli a zůstávají dlouho ostré. Na stránkách Kulina najdete nože na lososa prvotřídní kvality renomovaných značek, jako jsou Zwilling a Wüsthof.

Jak pečovat o nůž na lososa?

Kuchyňské nože jsou velkou investicí, takže pokud chcete, aby vám nůž na lososa vydržel dlouho, dodržujte tato jednoduchá pravidla pro čištění a skladování nožů:

  • nože jsou často vhodné do myčky, ale doporučujeme čistit nůž ručně, protože čisticí prostředky v myčce mohou poškodit povrch ocelové čepele
  • pokud má nůž dřevěnou rukojeť, nedávejte ho do myčky nádobí
  • abyste zabránili vysychání dřevěných rukojetí, pravidelně je mažte lněným olejem nebo včelím voskem
  • nůž na lososa skladujte odděleně (pokud je to možné, použijte pouzdro na nůž)
  • pravidelně brousit nůž