odpocet
4 dny
9 hodin
22 minut
49 sekund

Ocílky a brousky

Zobrazit filtry
Zobrazit filtry
Řadit dle
8 položek celkem
ZWILLING Zrušit filtry
147260 ocilka diamantova 26 cm zwilling
–24 %
1 615 Kč
2 145 Kč
Promo
ZW32520261
147257 ocilka keramicka 23 cm zwilling
–22 %
1 226 Kč
1 590 Kč
Promo
ZW32513231
Brusný kámen  TWIN FINISHING STONE PRO , ZWILLING
–17 %
3 119 Kč
3 770 Kč
Promo
ZW32505300
Ocílka 26 cm, s poutkem, chromovaná ocel, ZWILLING
–17 %
1 243 Kč
1 499 Kč
Promo
ZW32565261
Brousek na nože V-EDGE , ZWILLING
–18 %
1 640 Kč
2 000 Kč
Promo
ZW32605000
TWINSHARP
–30 %
973 Kč
1 390 Kč
Promo
ZW32601000
Brusný kámen TWIN STONE PRO , ZWILLING
–10 %
2 286 Kč
2 561 Kč
Promo
ZW32505100
Ocílka 31,5 cm, s vroubkovanou rukojetí, chromovaná ocel, ZWILLING
–10 %
ZW32542310

Brousky na nože - nezbytný doplněk každé kuchyně

Potřebuji brousek na nože?

Pokud investujete do kvalitních kuchyňských nožů a očekáváte jejich vynikající výkon, jsou brousky na nože naprostou nezbytností. Ani ten nejlepší nůž nebude účinný, pokud ho nebudete pravidelně brousit, a pravidelné broušení nožů je jedním ze základních pravidel jejich údržby. Nože si samozřejmě můžete vzít k odborníkovi, ale pokud hodně vaříte a používáte nože Kuchařský nůž, Santoku nůž nebo nůž na chleba na každodenní bázi byste měli nože brousit i každé dva týdny, díky čemuž je nákup vlastního brousek na nože rozumnou volbou.

Jaké jsou různé typy brousků na nože?

Existují různé druhy brousků na nože a najdete je na Kulina (než se rozhodnete, podívejte se na naše nejprodávanější brousky na nože zde ). Výběr závisí na typu nože, na jeho úkosu (tvaru ostří) a na způsobu, jakým chcete k broušení přistupovat (ručně nebo elektricky). Hlavní typy brousků na nože jsou:

  • brusné kameny (mnoho profesionálů se domnívá, že brusné kameny jsou nejlepším způsobem broušení nožů, protože je můžete brousit pod jakýmkoli úhlem),
  • elektrická ořezávátka,
  • ruční ořezávátka,
  • brousicí/kalicí oceli používané k broušení ostří nožů, drobné broušení. Jsou vyrobeny z oceli, keramiky nebo mají diamantový povlak.
  • brousky na zubaté nože určené pro nože se zubatou čepelí

Jak se brousí nůž pomocí brousku?

Mnoho lidí se domnívá, že broušení nožů brusným kamenem vede k ostřejšímu ostří než jiné metody. Pokud se rozhodnete zakoupit brusný kámen , je důležité si nejprve přečíst návod od výrobce, ale obecný postup je následující:

  • ponořte a namočte brusný kámen do vody
  • naklonit nůž pod správným úhlem na hrubé straně
  • plynulým pohybem přejíždějte po kameni nahoru a dolů a ujistěte se, že jste pokryli celou čepel a obě její strany (pokud je nůž dvoubřitý)
  • otočte kámen na druhou stranu a postup opakujte
  • po skončení práce nůž umyjte a osušte

Jak se brousí nůž pomocí ocílka?

Pokud chcete použít ocelovou tyč, dodržujte následující pravidla, ale vždy si nejprve ověřte pokyny výrobce:

  • držte rukojeť nože v dominantní ruce a tyč v druhé ruce, obě směřují vzhůru
  • přiložte patu čepele k oceli asi 2 cm od jejího vrcholu a vytvořte tvar písmene V (přibližně pod úhlem 15-20 stupňů)
  • 5 až 10krát přetáhněte nůž po oceli směrem ke špičce čepele (dbejte na to, aby se oceli dotýkalo pouze ostří - ne boční strana, a pohybujte nožem, ne ocelí)
  • dotýkejte se tyče středním tlakem a snažte se udržet pravý úhel
  • totéž zopakujte s druhou stranou čepele (pokud je nůž dvoubřitý)

Navštívené produkty