Proč se vyplatí investovat do kvalitních nožů

Kvalitní nože v kuchyni se vážně vyplatí. Vydrží totiž déle ostré a krájení s nimi je mnohem pohodlnější. Poradíme vám, do kterých nožů investovat a kde naopak můžete ušetřit.

kvalitni nuz
Definice kvalitního nože
Kvalitní nůž je nástroj vyrobený z prvotřídních materiálů, který vyniká výjimečnou ostrostí, odolností, ergonomickou rukojetí a unikátním designem. Jeho klíčové atributy jsou:
  • Čepel: je vyrobena z kvalitní oceli, která zajišťuje odolnost vůči opotřebení a korozi.
  • Ostrost: precizně nabroušená čepel, která si svou ostrost dokáže udržet dlouhodobě.
  • Rukojeť: má ergonomický tvar, který zaručuje bezpečnost a pohodlí i při dlouhodobém krájení. Obvykle je vyrobena z kvalitních materiálů, nejčastěji ze dřeva nebo také z kovu či kompozitu.
  • Vyvážení: Dokonale vyvážená čepel a rukojeť zaručuje snadnou manipulaci a také kontrolu nad nástrojem.
Kvalitní nože

Kvalitní sady nožů


Proč se investice do kvalitního nože vyplatí?

Nože jsou základním nástrojem v každé kuchyni, jejich kvalita tudíž zásadně ovlivňuje efektivitu a radost z vaření. Investice do kvalitních nožů se sice na první pohled může zdát vysoká, z dlouhodobého hlediska však znamená nejen lepší zážitek z přípravy jídla, ale také finanční úsporu. Kvalitní nože mají totiž celou řadu výhod:

kvalitni kuchynske noze

Dlouhá životnost

Kvalitní nože jsou vyrobeny z prvotřídních materiálů, které zaručují vysokou odolnost proti opotřebení, korozi a poškození. Jejich precizní zpracování navíc zajišťuje, že nože vydrží mnoho let (při správném zacházení a základní údržbě) stejně ostré.


Efektivita

Ostrý nůž zásadně usnadňuje a urychluje práci v kuchyni. Jednoduše platí, že řezání s ním je snadnější, přesnější a v neposlední řadě i zábavnější. Promyšlený ergonomický design kvalitních nástrojů se navíc postará o to, aby skvěle padly do ruky.


Bezpečnost

Práce s ostrým nožem je mnohem bezpečnější, než s tím tupým. Ostrý nůž totiž nemá tendenci sklouzávat po površích surovin a pro řezání stačí vyvinout mnohem menší sílu. Díky své stabilitě a správnému vyvážení navíc kvalitní nože poskytují lepší kontrolu nad krájením.
sada kvalitnich nozu

Komfort

Za vznikem kvalitního nože stojí promyšlený a otestovaný vývoj, který zaručuje, že čepel i rukojeť jsou navrženy tak, aby nůž zajistil pohodlí i při dlouhodobých či náročných úkonech. To ocení zejména profesionální kuchaři, ale práci to usnadní i těm domácím.


Údržba

Kvalitní nože vyžadují mnohem méně časté broušení. Materiály použité při jejich výrobě, jako je damašková nebo uhlíková ocel, jsou totiž vysoce odolné proti opotřebení a zároveň vyžadují méně péče a opatrnosti, než třeba nerez či keramika. Z dlouhodobého hlediska je tedy investice do kvalitních nožů efektivní, neboť není nutné vynakládat finanční prostředky za časté profesionální broušení a také není třeba nástroje často obměňovat.


Design

V neposlední řadě kvalitní nože vynikají výjimečným designem, který přináší do kuchyně eleganci a zvyšuje radost z přípravy pokrmů.
Vybrat kvalitní nůž



Které značky nožů patří mezi ty nejkvalitnější?

wusthof
Wüsthof
Wüsthof je německá značka s více než 200letou tradicí. Byla založena v Solingenu a je známa pro svou precizní výrobu a vysokou kvalitu. Nože Wüsthof jsou vyráběny z nejkvalitnějších druhů oceli, která zajišťuje dlouhou životnost a vynikající ostrost. Díky ergonomickému designu rukojetí jsou nože Wüsthof oblíbené zejména mezi profesionálními kuchaři.

Nože Wüsthof

Bestsellery mezi noži Wüsthof

zwilling
Zwilling

Další renomovanou německou značkou ze Solingenu je Zwilling. Ta je proslulá tím, že pro výrobu nožů používá speciální směsi různých druhů ocelí, což zajišťuje jednak optimální pevnost nástrojů, a tudíž i ostrost, ale také vysokou odolnost proti korozi. Samozřejmostí jsou pak pohodlné rukojeti, jež zajišťují bezpečné a pohodlné používání.

Nože Zwilling

Bestsellery mezi noži Zwilling

miyabi
Miyabi

Miyabi je japonská značka, která v sobě kombinuje tradiční japonské řemeslné umění s moderními technologiemi. Nože Miyabi jsou vyráběny z damaškové oceli, což jim dodává nejen výjimečnou ostrost a vysokou odolnost, ale také krásný vzhled. Japonské nože jsou ideální pro precizní řezání.

Nože Miyabi

Bestsellery mezi noži Miyabi



noze


Kde šetřit a kde ne

Pravdou je, že ne vždy nám náš rozpočet dovoluje pořídit si hned celou sadu kvalitních nožů. Jestliže se tedy musíte rozhodnout, na jakých nožích uspořit, poradíme vám, jak na to.


Nože, na kterých se dá ušetřit:


Okrajovací a loupací: Obvykle se v kuchyni používají méně často, takže není nutné investovat do nejdražších modelů.

Nože na pečivo: krájení pečiva nůž příliš neopotřebovává, i běžně kvalitní nástroj tedy zůstane dlouho ve své původní kondici a poskytne přesně tu službu, kterou od něj očekáváte.


Nože, na kterých nešetřete:


Kuchařský nůž: je klíčový nástroj, který berete při přípravě jídla do ruky nejčastěji. Pokud byste měli mít v kuchyni jen jeden kvalitní nůž, pak by to měl být právě tento.

Nůž na sushi (kiritsuke, yanagiba apod.): při přípravě sushi je ostrost nože naprosto zásadní a bez dokonale nabroušeného nástroje se nelze obejít.

Kvalitní nože
FAQ
Nejčastěji se ptáte
Může investice do kvalitních nožů opravdu ušetřit peníze?
Ano, kvalitní nože vydrží déle a vyžadují méně častou údržbu, což v dlouhodobém horizontu a také oproti časté výměně a náročnější péči o levné nože znamená úsporu peněz.
Z čeho jsou vyrobeny kvalitní nože?
Mezi nejkvalitnější materiály patří damašková ocel, uhlíková ocel nebo nerezová ocel. Každý materiál má své specifické výhody.
Jak často je potřeba kvalitní nože brousit?
Frekvence broušení závisí na frekvenci používání a typu nože, obvykle je to: 1x za dva týdny domácí broušení a 1x ročně profesionální.
Co je to tvrdost oceli a proč je důležitá?
Tvrdost oceli, měřená v jednotkách Rockwell (HRC), určuje odolnost nože proti opotřebení a schopnost udržet ostrost. Vyšší tvrdost obvykle znamená lepší výkon, ale také může znamenat křehčí čepel.
Mohu mýt kvalitní nože v myčce na nádobí?
I když jsou některé nože označeny jako vhodné pro mytí v myčce, doporučujeme je mýt vždy ručně, aby se prodloužila jejich životnost a zachovala ostrost čepele.
Jaký je rozdíl mezi nerezovou a damascénskou ocelí?
Nerezová ocel je známá svou odolností proti korozi a snadnou údržbou, zatímco damašková ocel je ceněna pro svou výjimečnou ostrost, tvrdost a atraktivní design.