Santoku nože

17 položek celkem
Santoku nůž SUPER GOU YPSILON 16,5 cm, černá, Yaxell
16 990 Kč
YAX37201
Santoku nůž 800DP ZWILLING 18 cm, MIYABI
6 380 Kč
MB54487181
Santoku nůž ZEN 16,5 cm, černá, Yaxell
4 490 Kč
YAX35501
Santoku nůž RAN PLUS 16,5 cm, černá, Yaxell
5 390 Kč
YAX36601
Santoku nůž CHAI DAO CLASSIC 17 cm, WÜSTHOF
3 419 Kč
WU1040135617
santoku se specialnim vybrusem ze serie 1905 v delce 18 cm cc22748114d0b4c1282b846a1d084541
3 194 Kč
FDCK8194218K
Santoku nůž SWISS MODERN 17 cm, s výbrusem, černá, Victorinox VN6905317KB
Santoku nůž ALPHA POM 18 cm, černá, Güde
3 675 Kč –5 %
3 490 Kč
GUDE154618
Santoku nůž SAMURAI PROFESSIONAL DAMASCUS 13 cm, Dellinger DNGRSXLKHP5
714750 Santoku alvéolé IDEAL RL LS714780
Santoku nůž COMFORT K2213644 12,5 cm, nerez, Tefal
302 Kč
TEFK2213644
177002 santoku se specialnim vybrusem v delce 18 cm 654b3f4a82a5e1e5ea54090c5339801e
780 Kč
FDCK8544218K
Santoku nůž ICE FORCE K2320614 18 cm, nerez, Tefal
499 Kč
TEFK2320614
Santoku nůž 17 cm, s výbrusem, černá, Victorinox
1 480 Kč
VN6852317B

Nože Santoku - jedny z nejuniverzálnějších nožů v kuchyni

Co je to Santoku nůž?

Santoku nůž je velmi univerzální nůž střední velikosti, který lze použít k mnoha kulinářským úkolům. Tento nůž pochází z Japonska a má širokou čepel bez špičky, ale s tupým hřbetem, který se stáčí dolů k přední čepeli s rovným ostřím. Je dlouhá 12 až 20 cm, nemá podhlavník, má vyváženou hmotnost a je lehká do ruky.

Jaký je rozdíl mezi nožem Santoku nůž a kuchařským nožem?

Domácí kuchaři i profesionální kuchaři používají nože santoku i kuchařské nože k různým řezným úkonům. Jaké jsou rozdíly mezi těmito dvěma typy nožů? Nože Santoku mají kratší čepel než kuchařské nože a jejich čepel je obvykle jednostranná, na rozdíl od dvoustranné čepele kuchařských nožů. Protože nůž nemá špičku, umožňuje krájení jedním řezem směrem dolů, zatímco u kuchařského nože je třeba čepelí kývat dopředu. Pokud dáváte přednost "houpacímu" způsobu krájení, zvolte Kuchařský nůž Santoku, který krájí rychleji a efektivněji.

K čemu se používá Santoku nůž ?

"Santoku" lze přeložit jako "tři ctnosti" nebo "tři způsoby použití", což jsou sekání, krájení a mletí. Umožňuje krájet velmi tenké plátky potravin, takže pokrmy vypadají pěkně a esteticky. Santoku nůž můžete použít na:

  • porcování masa
  • krájení šunky nebo sýra
  • krájení, sekání nebo kostkování ovoce, zeleniny a ořechů
  • mletí bylinek
  • vytváření jemných plátků

Na stránkách Kulina najdete kvalitní nože Santoku spolehlivých značek, které odolávají opotřebení. Zkontrolujte nože podle Dellinger nebo na Forged nebo Zwilling nebo si nejprve přečtěte našeho průvodce nákupem nože. Zde si také můžete prohlédnout naše nejprodávanější nože Santoku.

Jak nabrousit Santoku nůž?

Pokud Santoku nůž používáte denně, měli byste ho brousit poměrně často - alespoň jednou za dva týdny. Santoku nůž nejlépe naostříte pomocí brusného kamene. Nůž brousíte jako běžný nůž - pod úhlem 20 stupňů k brusnému brusný kámen, a pokud má grantonové ostří, tak pod úhlem 15 stupňů. Nůž můžete také odnést k odborníkovi.

Jak pečovat o Santoku nůž?

Nože Santoku jsou poměrně velkou investicí, takže pokud chcete, aby vám Santoku nůž vydržel dlouho, dodržujte tato jednoduchá pravidla pro čištění a skladování nožů:

  • nože jsou často vhodné do myčky, ale doporučujeme čistit nůž ručně, protože čisticí prostředky v myčce mohou poškodit povrch ocelové čepele
  • pokud má nůž dřevěnou rukojeť, nedávejte ho do myčky nádobí
  • abyste zabránili vysychání dřevěných rukojetí, pravidelně je mažte lněným olejem nebo včelím voskem
  • ukládejte nůž odděleně, aby se čepele neztupily. Použijte blok na nože nebo pouzdro na nůž
  • pravidelně brousit nůž