Nejlepší pánve na steaky

Proč váš domácí steak nechutná jako ten z vaší oblíbené restaurace? Tajemství může být právě v pánvi. Šťavnatý vnitřek a dokonalá krusta? Právě toho dosáhnete jedině správnou pánví. Většina profesionálních kuchařů vám na přípravu steaků doporučí pánev z oceli nebo litiny. Vysvětlíme vám proč a podíváme se také na výhody a nevýhody jiných materiálů.

Porovnání
 
panve na steak ocel
panev na steak litina
panev na steaky nerez
panev na steaky neprilnava
 
Ocelová pánev na steaky
Litinová pánev na steaky
Nerezová pánev na steaky
Nepřilnavá pánev na steaky
Tepelná vodivost
Vysoká
Vysoká, dlouho drží teplo
Vysoká
Dobrá
Hmotnost
Těžká
Velmi těžká
Střední
Lehká
Údržba
Náročná, vyžaduje pravidelnou údržbu
Náročná, vyžaduje pravidelné vymazávání olejem
Snadná, lze mýt v myčce
Snadná, lze mýt v myčce
Cena
Střední
Obvykle vyšší
Střední až vyšší
Střední až nižší
steakove panvicky
Steakové pánve:
Materiály podrobněji

Ocel: Je lehčí než litina, přesto ale docela těžká. Její výhodou je, že se rychle zahřeje a rovnoměrně po celé ploše rozvádí teplo, což z ní činí ideální nástroj pro přípravu mas. I u ocelové pánve na steaky je však nutné dodržovat určitá pravidla čištění a následné péče. Přečtěte si vše o ocelových pánvích.

Litina:
Je sice těžká, ale současně velmi odolná a především dokáže dlouho udržet stabilně vysokou teplotu, což je pro přípravu steaků a dalších mas nezbytné. U litinové pánve na steaky je nutno počítat s tím, že vyžaduje speciální údržbu. Zjistěte více o litinových pánvích.

Nerez: Nerezová steaková pánev je skvělou volbou pro všechny pohodlné kuchaře, spojuje v sobě totiž výhody rychlého a rovnoměrného zahřátí, poměrně snadného čištění a nenáročné údržby. Chcete vědět víc o nerezových pánvích?

Nepřilnavé povrchy: Jestliže patříte mezi fanoušky nepřilnavých povrchů, pak sáhněte například po titanové pánvi na steaky. Zaručeně vás potěší tím, že je lehká a snadno se čistí, většina výrobců dokonce uvádí možnost mytí v myčce. Pravdou ale je, že nepřilnavé pánve nejsou vhodné pro dosažení příliš vysokých teplot a právě ty jsou pro přípravu perfektních steaků naprosto nezbytné. Zorientujte se v nepřilnavých pánvích.


Nejlepší pánve na steaky podle hodnocení našich zákazníků

Náš tip
Přečtěte si také
->
jak pripravit steak
Jak připravit dokonalý steak
Příprava dokonalého steaku je kombinací kvalitních surovin, vhodné pánve, správné techniky a také trpělivosti. Dodržováním těchto kroků dosáhnete výsledku, který potěší nejen vás, ale i každého gurmána u vašeho stolu.
jak vybrat panev na steak
Při výběru steakové pánve nezapomeňte ani na:
  • Velikost: Volba velikosti závisí čistě na tom, pro kolik lidí se chystáte vařit. Pamatujte na to, že čím menší pánev, tím bude lehčí, bude se lépe čistit a také skladovat.
  • Kompatibilita: Nezapomeňte si zkontrolovat to, zda je pánev na steaky vhodná pro váš typ varné desky.
  • Žebrování: Pokud si pořídíte grilovací pánev na steaky, bude mít na dně typické žebrování, které snižuje riziko přichycení masa při přípravě.

mytí steakové pánve

Jak vyčistit pánev po grilování steaků?

Litina: Po vychladnutí vytřete papírovou utěrkou nebo očistěte tvrdým kartáčkem a odstraňte veškeré zbytky jídla. Nepoužívejte saponáty. Poté osušte a pánev naolejujte

Ocel: Po vychladnutí vytřete papírovou utěrkou, pokud to nestačí, očistěte teplou vodou a jemnou houbičkou, vyhněte se abrazivním materiálům. Poté osušte a můžete potřít olejem.

Nerez: Po vychladnutí odstraňte větší zbytky jídla a následně umyjte teplou vodou s trochou saponátu na jemné houbičce. Nakonec důkladně osušte.

Nepřilnavý povrch: Použijte měkkou houbičku a jemný čisticí prostředek, případně vložte do myčky. Vyhněte se veškerým abrazivním čističům. Důkladně osušte.

Při čištění vaší pánve na steaky vždy dodržujte pokyny stanovené výrobcem.

steakove panve de buyer
Jaké jsou nejlepší pánve na steaky

Proslulé pánve na steaky De Buyer z uhlíkové oceli jsou francouzskou klasikou, která vydrží generace.

Pánve na steaky WMF, především pak řada PROFI RESIST v sobě snoubí prvotřídní německou kvalitu, inovativní design a dlouhou životnost

Francouzský litinový obr Staub zvládne i ty nejnáročnější kuchařské úkony a je zcela ideální pro ty, kdo hledají steakovou pánev na celý život.
FAQ
Nejčastěji se ptáte
Jaká pánev je nejlepší na steaky?
Nejlepší volbou pro přípravu steaků je pánev litinová nebo ocelová.
Jak dlouho se má pánev na steaky předehřívat?
Samozřejmě záleží na materiálu, ale obecně platí, že pánev na steaky by se měla předehřívat 5-10 minut. Pokud máte pochybnosti, zda je pánev dostatečně rozpálená, můžete na ni kápnou malou kapku vody. Jestliže se okamžitě odpaří, je pánev připravena.
Mohu použít pánev na steaky na indukční varnou desku?
Ano, mnoho pánví na steaky je kompatibilních s indukčními sporáky. Vždy zkontrolujte údaje, které o kompatibilite uvádí výrobce.
Jak dlouho se má steak opékat?
Doba smažení závisí na tloušťce steaku a požadovaném stupni propečení. Obecně platí:
  • Rare: 2-3 minuty každou stranu.
  • Medium rare: 3-4 minuty každou stranu.
  • Medium: 4-5 minut každou stranu.
  • Well done: 5 a více minut na každou stranu.
Jak poznat, že je steak hotový?
Stiskněte maso prstem, pokud je měkké jako váš prst, je rare, je-li pevnější třeba jako nos, je medium.