Hluboké pánve - kompletní průvodce

3 důvody, proč potřebujete hlubokou pánev ve své kuchyni:

    1. Všestrannost: Hluboká pánev je mnohem víc než jen nádoba na smažení. Umožňuje vám totiž také restovat, dusit, vařit i péct, takže se nemusíte omezovat jen na jeden typ pokrmu.
    2. Zdravější vaření: Díky vysokým stěnám hluboké pánve můžete dusit potraviny ve vlastní šťávě nebo s malým množstvím vývaru, což je mnohem zdravější než smažení na velkém množství oleje.
    3. Velké porce: Ať už připravujete oběd pro celou rodinu nebo zkrátka jen velkou porci vašeho oblíbeného pokrmu, hluboká pánev vám přesně pro tyto účely poskytne dostatek prostoru.
panev na sote
Na co se hodí hluboké pánve

Pánev na soté, jak se také hluboké pánvi jinak říká, je něco jako superman v kuchyni. Zvládne toho totiž opravdu hodně:

  • Dušení: Opečete si maso nebo zeleninu dozlatova, podlijete, přiklopíte a následně dusíte bez obav, že vám z pánve cokoli vyteče.
  • Restování: Maso, zelenina a především základy omáček... zkrátka vše, co potřebuje trochu šťávy.
  • Vaření: Husté polévky, kaše, rizota nebo třeba těstoviny, prostě vše, kde tekutinu redukujeme, abychom vytvořili hustou konzistenci.
  • Smažení a pečení: Ano, i tyto úkony zvládne, i když pravdou je, že na oboje existuje specializovanější kuchyňské náčiní.
Hluboké pánve

Srovnejme si to

Hluboké pánve vs. pánve wok

hluboka panvicka
  • Má zvýšené okraje, ploché a prostorné dno.
  • Rovné dno zajišťuje rovnoměrné rozvedení tepla. Je ideální pro přípravu omáček, restování, smažení, dušení a krátkodobé pečení.
  • Má širší využití a pro evropskou kuchyni, kde se často používá větší množství tekutin a delší doba vaření, je téměř nepostradatelná.
Hluboké pánve
wok
  • Má vysoké, zkosené okraje a poměrně úzké dno.
  • Je navržena pro rychlé smažení při vysoké teplotě. Zkosené hrany umožňují snadné míchání potravin, což zajišťuje, že se rychle uvaří.
  • Je ideální hlavně pro přípravu asijských jídel, i když s trochou zručnosti na ní připravíte i pokrmy jiných světových kuchyní. Víc informací o pánvích wok.
Wok pánve


Nejlepší hluboké pánve dle hodnocení zákazníků

material hluboke panve
Z čeho je vyrobena kvalitní hluboká pánev

Tradiční materiály, jako je ocel nebo litina skvěle rozvádí teplo a hodí se pro vaření ve velmi vysokých teplotách. Nejsou však ideální pro přípravu omáček, neboť kyselé přísady, jako jsou například rajčata, víno nebo citronová šťáva, jež se do nich často přidávají, mohou narušit jejich povrch a pokrm díky tomu nechtěnou kovovou příchuť.

Nerezové hluboké pánve jsou mnohem odolnější a kyselé přísady jejich povrch neovlivňují. Trochu pomaleji však rozvádí teplo. Proto se skvěle hodí pro přípravu pokrmů, jež vyžadují postupný ohřev a delší dobu vaření, což jsou například husté polévky, kaše nebo také boloňská omáčka.

Hluboké pánve s nepřilnavým povrchem jsou odolné vůči kyselým přísadám a lze je využít pro přípravu široké škály pokrmů. Kromě smažení a restování v nich můžete také dusit, vařit nebo dokonce péct. Vzhledem k jejich nepřilnavému povrchu není nutné přidávat do jídel vyšší mnohžství tuku, vaření v těchto pánvích je tedy zdravější. Pamatujte ale na to, že nepřilnavý povrch je náchylný na poškrábání, proto je nutné při vaření používat pomůcky z měkkých materiálů, jako je dřevo, plast nebo silikon.

Hluboké pánve

Náš tip
Přečtěte si také
->
jakou vybrat panev
Potřebujete novou pánev?
Přečtěte si, jak by měl být velká a také jaké pánve jsou v kuchyni nepostradatelné a bez kterých se můžete obejít.

Hluboké pánve: srovnání materiálů
ocelove hluboke panve
nerezova hluboka panev
neprilnave hluboke panve
Ocelové a litinové hluboké pánve
Nerezové hluboké pánve
Nepřilnavé hluboké pánve
Odolnost
Odolná proti poškrábání a vysokým teplotám, mohou ji poškodit kyselé přísady.
Odolná proti korozi, vysokým teplotám i kyselým přísadám.
Odolná vůči korozi i kyselým přísadám, nehodí se pro příliš vysoké teploty, náchylná k poškrábání.
Životnost
Velmi dlouhá.
Dlouhá.
Střední.
Váha
Velmi těžká.
Středně těžká.
Lehká.
Tepelná vodivost
Dobrá, akumuluje teplo.
Velmi dobrá, rovnoměrně rozvádí teplo
Dobrá, ale může se lišit podle kvality povrchu.
Cena
Obvykle vyšší.
Střední až vyšší.
Střední až nižší.

hluboka panev s poklici
Hluboké pánve s poklicí
Poklice je u hluboké pánve klíčem k vytvoření šťavnatých a také aromatických jídel. Díky ní totiž pára z vaření nikam neuniká, což dodává pokrmům lepší chuť i vůni. Krom toho poklice urychluje vaření a tím šetří 20 - 30 % energie. Hluboká pánev s poklicí je ideální pro přípravu:
  • dušených mas či zeleniny,
  • omáček,
  • hustých polévek a gulášů,
  • zapékaných jídel či speciálních koláčů,
  • a také pro ohřívání dříve připravených či mražených jídel.

Při výběru hluboké pánve nezapomeňte
    • Zohlednit pro kolik lidí budete obvykle vařit a podle toho zvolit velikost.
    • Ověřit kompatibilitu s vaším druhem varné desky.
    • Pokud se chystáte pánev používat i v troubě, pak zkontrolujte materiál, z něhož je vyrobena rukojeť.
Hluboké pánve

Kvalitní poklice na pánve


kvalitni hluboke panve
#1 TOP
Hluboké pánve
Francouzská značka De Buyer je proslulá svými hlubokými pánvemi z oceli, jež jsou oblíbené pro svou univerzálnost a schopnost přizpůsobit se různým stylům vaření.

Německá společnost Woll se zaměřuje na inovativní technologie a vysoce kvalitní materiály. Hluboké pánve WOLL jsou synonymem pro bezkonkurenční nepřilnavost a současně i vysokou odolnost proti poškrábání.

Hluboké pánve Mauviel jsou oblíbené díky kombinaci elegance, odolnosti a vynikající funkčnosti. Jsou vyrobeny z kvalitní nerezové oceli a často obsahují vícevrstvé dno pro rovnoměrné rozložení tepla.
FAQ
Nejčastěji se ptáte
Jaký je rozdíl mezi hlubokou pánví a wokem?
Wok má typický zaoblený tvar, zatímco hluboká pánev má rovné stěny. Wok je také obvykle navržen pro rychlé vaření ve vysokých teplotách, zatímco hluboká pánev je univerzálnější.
K čemu se hodí hluboká pánev?
Hluboká pánev je ideální pro přípravu větších porcí pokrmů a také jídel, jež vyžadují delší dobu vaření. Je ideální pro vaření omáček, ale hodí se také pro smažení, dušení či pečení.
Jak se starat o nepřilnavou hlubokou pánev?
Nepřilnavý povrch je citlivý na vysoké teploty a kovové náčiní. Používejte dřevěné nebo silikonové nádobí a vyhýbejte se ostrým předmětům. Myjte pánev ručně měkkou houbičkou a jemným čisticím prostředkem.
Můžu v hluboké pánvi péct?
Ano, některé hluboké pánve jsou vhodné i k pečení v troubě. Je důležité si přečíst návod k použití.
Jak vybrat správnou hlubokou pánev?
Při výběru hluboké pánve zvažte materiál, velikost, typ sporáku a samozřejmě i váš rozpočet. Nerezová je odolná, litina dobře drží teplo a nepřilnavé povrchy bývají cenově dostupné.